Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Május 06. 07:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Jogerős ítélet született az újpesti rendőrautó-baleset ügyében

Jogerős ítélet született az újpesti rendőrautó-baleset ügyében

Jogerősen másfél év - két év próbaidőre felfüggesztett - szabadságvesztésre ítélték azt a rendőrt, aki 2018 februárjában halálos közúti balesetet okozott Újpesten.

Két, megkülönböztető jelzést használó rendőrautó ütközött össze, a balesetben a vádlott utasa meghalt.

A halálos közúti baleset okozásának vétsége miatt zajló büntetőügyben a Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsa szerdán kihirdetett, másodfokú, jogerős határozatával annyiban változtatta meg az elsőfokú ítéletet, hogy a vádlottat - három évre - csak a "B" kategóriájú járművek vezetésétől tiltotta el - tájékoztatta a táblabíróság az MTI-t.

A Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa első fokon halálos közúti baleset okozásának vétsége miatt 1 év 6 hónap - két év próbaidőre felfüggesztett - szabadságvesztés büntetésre és három év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte a vádlottat, és kötelezte 640 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére. A büntetett előélethez fűződő hátrányok alól ugyanakkor előzetesen mentesítette.

Az ügyről azt közölték, hogy a rendőr törzsőrmesterként szolgáló vádlott 2018. február 15-én éjjel szolgálati autójával megkülönböztető fény- és hangjelzést használva egy rendőrségi helyszínre tartott. Sem ő, sem pedig utasa nem használt biztonsági övet. Egy újpesti kereszteződésben a gépjármű összeütközött egy másik, az adott helyzetben elsőbbséggel bíró, kizárólag megkülönböztető fényjelzést használó rendőrautóval.

A vádlott utasa a helyszínen elhunyt, életét a szabályszerűen használt, bekapcsolt biztonsági öv sem mentette volna meg. A vádlott és a másik rendőrautó utasa nyolc napon túl, a másik sofőr nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A baleset azért következett be, mert a vádlott megkülönböztető jelzéseket használva ugyan, de úgy haladt be 68-72 kilométeres óránkénti sebességgel a tilos jelzés ellenére a kereszteződésbe, hogy nem győződött meg arról, más közlekedő járművet veszélyeztet-e, illetve, hogy a másik, ugyancsak elsőbbségi helyzetben közlekedő jármű vezetője lehetővé teszi-e számára az akadálytalan továbbhaladást - írták.

A másodfokú bíróság szerint az elsőfokú katonai tanács helyesen ismerte fel, hogy a büntetési célok eléréséhez a vádlottal szemben elegendő a próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetés és járművezetéstől eltiltás is szükséges. Hozzátették, tévedett azonban az első fok, amikor a vádlottat nem csupán a "B" kategóriájú járművek vezetésétől tiltotta el, hanem ezt kiterjesztette a közúti járművek valamennyi kategóriájára. Ha a bíróság a bűnösséget beismerő nyilatkozatot az előkészítő ülésen fogadja el, nem szabhat ki súlyosabb büntetést, illetve nem alkalmazhat súlyosabb intézkedést, mint amilyet a vádiratban előterjesztett ügyészi indítvány tartalmaz. Az ügyészség pedig csak a "B" kategóriájú járművek vezetésétől eltiltást indítványozott - jelezték.

Egyetértett a másodfokú bíróság azzal, hogy a jelenleg is szolgálatot teljesítő, kiváló parancsnoki jellemzéssel rendelkező vádlott a szolgálatban megtartható, ezért kimondta: az első fok törvényesen részesítette őt előzetes bírósági mentesítésben - áll a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.