Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. December 21. 13:18, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Januártól változik a sürgősségi ellátás rendje

Januártól változik a sürgősségi ellátás rendje

Januártól változik a sürgősségi ellátás rendje, amely a Magyar Sürgősségi Triázs Rendszernek köszönhetően gyorsabb és biztonságosabb lesz

– közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyi államtitkársága pénteken az MTI-vel.

A közleményben azt írták, 2019. január 1-jétől kötelező lesz a triázs rendszer, a súlyossági kategóriák használata, amelyek azt határozzák meg, hogy a betegnek mennyi időn belül kell ellátást kapnia.

A cél az, hogy a lehető legrövidebb időn belül rögzítsék a beteget a sürgősségi ellátás informatikai rendszerében, majd 10 percen belül sorolják be a triázs rendszerben állapotának súlyossága szerint – tudatták.

Ismertették, az új rendszer része a sürgősségi osztályos diszpécser – aki többek között összeköti a betegeket az ellátókkal és időpontot egyeztet további ellátásra –, valamint a triázs ápoló is, aki elsődleges állapotfelmérést végez, és ha a páciensnek azonnali beavatkozásra van szüksége, azonnal a megfelelő kezelőhelyiségbe irányítja.

A többletfeladatokra a sürgősségi ellátást végző 59 fekvőbeteg-szakellátó intézmény éves szinten 677 millió forintos többletfinanszírozásban részesül – hangsúlyozták.

A közlemény szerint a Magyar Sürgősségi Triázs Rendszer bevezetésével ki tudják emelni a magas kockázatú betegeket a kevésbé sürgős ellátást igénylők közül, csökkentik az ellátó egységek terhelését, a magyar sürgősségi ellátás pedig egyszerűbb, biztonságosabb és költséghatékonyabb lesz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.