Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. December 11. 07:42, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Január elsejétől csökken a bankadó

Január elsejétől csökken a bankadó

A kormány az Európai Bizottság újabb informális jelzései alapján javasolta az Országgyűlésnek a bankadóról szóló törvénynek az EBRD egyetértési megállapodásának megfelelő módosítását

- közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön. A javaslat szerint az adó felső kulcsa további 7 százalékponttal csökken, így az eddigi 0,31 százalékos terv helyett 0,24 százalék lesz. Az alsó kulcs változatlan marad, 50 milliárd forintig 0,15 százalék. Az adó alapja - jövőre is - a bankok 2009-es módosított mérlegfőösszege maradna - ismertette a tárca.

A módosításoknak köszönhetően - összhangban a kormány és az EBRD februárban kötött egyetértési megállapodásának szellemiségével - nem változik a szektor egészének adóterhe, 2016-ban a költségvetés bankadóból származó tervezett bevétele nem csökken, azaz a szektor a februári egyetértési megállapodásnak megfelelő adócsökkentésre számíthat - fogalmazott közleményében az NGM.

A kormány a javaslat kidolgozása során folyamatosan egyeztetett a Magyar Bankszövetséggel, valamint az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatóságával, hogy a bankadó szabályozás mindenki számára elfogadható és az európai szabályoknak is megfelelő legyen - jelezték.

A kormány továbbra is elkötelezett az EBRD-megállapodás betartása mellett, amelynek megfelelően 2017-től a korábbiaknak megfelelően tovább csökkenne a bankadó teher - hangsúlyozta az NGM. Hozzátették, emellett a kormány olyan szabályozást kíván bevezetni, amely mind a magyar bankok, mind az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatósága számára elfogadható, és amely a bankok számára egy kedvezőbb, rugalmasabb és előremutatóbb megoldást kínál.

A kormány a 2017-re érvényes bankadó szabályozást 2016. első felében, a 2017. évi költségvetéssel párhuzamosan tervezi benyújtani az Országgyűlésnek. A tavaszig fennálló időtartam lehetőséget teremt egy olyan megoldás kialakítására, amely továbbra is megfelel az EBRD egyetértési megállapodás eszmerendszerének - közölte a tárca.

Címkék: adó, bank, bankadó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.