Városlista
2020. július 14, kedd - Őrs

Hírek

2012. Január 11. 13:22, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Újabb magyar felfedezés: megoldódhat a cukorbetegek problémája?

Újabb magyar felfedezés: megoldódhat a cukorbetegek problémája?

Egy kóros aminosav épül be a jelátviteli fehérjékbe, ezért jellemzi inzulinrezisztencia a kettes típusú (szerzett, időskori) cukorbetegséget.

Jelentette ki Wittmann István, a Pécsi Tudományegyetem professzora a köztévében. A megfigyelést egyelőre nem publikálták, csak szabadalmaztatták.

A pécsi egyetemen rájöttek arra, mi okozza az inzulinrezisztenciát az 'időskori' cukorbetegeknél. Wittmann István, a Pécsi Tudományegyetem professzora elmondta: az inzulin hatására egy jel indul el a sejten belül, ez hozza létre az anyagcsere-, vagyis a vércukorcsökkentő, az értágító, illetve a sejtoszlást serkentő hatást. A jel hatására egy lyuk keletkezik a sejt membránjában, ezen keresztül a cukor beáramlik a vérből a sejtbe, így szabályozza az inzulin a cukrot a vérben.

Más hormonokra, így betegségekre is érvényes ez a jelátviteli mechanizmus – tette hozzá a szakember. Megfigyelték, hogy van egy anyagcsere-tünetegyüttes (metabolikus szindróma), melyben együtt van jelen a magas vérnyomás, az elhízás, az anyagcsere, és a zsíranyagcsere zavara. Furcsállották, hogy jön a vérnyomás-szabályozás az anyagcseréhez. Mióta azonban tudjuk, hogy az inzulin hatástalansága az érfalakban is bekövetkezik (nem tágítja az ereket, így nem csökkenti a vérnyomást), közvetlen a kapcsolat az anyagcserezavar és a vérnyomás-emelkedés között – magyarázta a professzor.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a szív-érrendszeri halálozás a leggyakoribb Magyarországon, és annak a hátterében álló legfontosabb kockázati tényező az az anyagcsere-tünetegyüttes. Beszélt arról is, hogy az aminosav szerepéről az elméleti vizsgálatok csak részét végezték el, ezt követhetik a humán vizsgálatok.

Becslése szerint ha minden jól megy, 5-10 év szükséges ahhoz, hogy a mindennapi gyakorlatban is hasznosuljon a felfedezésük, a betegek ebből profitáljanak.
Arra a kérdésre, hogy miben hoz többet a felfedezésre épülő majdani terápia, azt válaszolta: az szerinte különösen a megelőzésben lesz hatékony, ez azonban egyelőre csak spekuláció. Kiemelte: Magyarországon ma jelenleg egy-másfél millió ember van abban az állapotban, ami a cukorbetegséget megelőzi. Lehetséges, hogy a terápiával meg lehet előzni, vagy el lehet tolni a cukorbetegség kialakulását – hangsúlyozta a professzor a köztévében.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 14. 17:05, kedd | Belföld

Felfüggesztett börtönt kapott a hatéves fiát vezetni engedő férfi

Egy év felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki végzésben a Kiskőrösi Járási Bíróság a hatéves fiát autót vezetni engedő férfire - közölte a Kecskeméti Törvényszék kedden az MTI-vel.

2020. Július 14. 11:18, kedd | Belföld

A Bonduelle visszahívott egy konzervet

A Bonduelle visszahívta a Bon Menu Curry 425 grammos fehérbab konzervét, az intézkedés kizárólag két időpont közötti gyártott tételeket érinti - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján.

2020. Július 14. 11:00, kedd | Belföld

Szexuálisan bántalmazta négy kisgyerekét egy nő és egy férfi

Őrizetbe vett a rendőrség egy nőt és egy férfit, akik négy kiskorú - a bűncselekmény idején 6, 4, 3 és 2 éves - gyermeküket szexuálisan bántalmazták Kerepesen

2020. Július 14. 10:17, kedd | Belföld

Tizeneggyel emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon

Tizeneggyel, 4258-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, újabb elhunyt nincs - közölte a koronavirus.gov.hu kedden.