Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Április 04. 14:13, szerda | Belföld
Forrás: STOP / MTI

Új tulajdonos kezébe kerül a Borsodi Sörgyár

Új tulajdonos kezébe kerül a Borsodi Sörgyár

Az észak-amerikai Molson Coors sörgyár kedden bejelentette, hogy megállapodást kötött a StarBev L.P. cég megvásárlásáról, 2,65 milliárd euróért (3,54 milliárd dollár) a CVC Capital Partnerstől.

A Molson Coors kedden az MTI-hez eljutatott közleménye szerint az amszterdami, illetve prágai központú StarBev kilenc sörgyárat üzemeltet Kelet- és Közép-Európában, és 2011-ben mintegy 0,7 milliárd euró (1 milliárd dollár) árbevételt és 241 millió euró (322 millió dollár) kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredményt (EBITDA) ért el. A vételár körülbelül 11-szeres EBITDA szorzónak felel meg.

"A StarBev felvásárlása tökéletesen illeszkedik a Molson Coors az irányú stratégiájába, hogy szélesítsük a prémium márka portfoliót, és erősítsük jelenlétünket a világ feltörekvő piacain" - mondta Peter Swinburn, a Molson Coors elnök-vezérigazgatója.

"A komoly történelmi hagyományokkal és növekedési potenciállal rendelkező közép- és kelet-európai piac, amely kezd visszatérni a gazdasági válság előtti növekedési szintre, igen vonzó lehetőségeket rejt magában. A StarBev a közép-kelet-európai régió piacvezető szereplőjeként remek lehetőséget jelent a Molson Coors számára növekedési céljai eléréséhez, valamint ahhoz, hogy megfelelő alapot biztosítson a legfontosabb márkáinak - mint például a Carling - közép-kelet-európai bevezetéséhez. Eközben a StarBev nemzetközileg is ismert márkája, a Staropramen bővíti a Molson Coors portfolióját a már meglévő és a jövőbeni piacokon egyaránt."

A StarBev jelenleg több mint 4.100 embert foglalkoztat. Termelést folytat Csehországban, Szerbiában, Horvátországban, Romániában, Bulgáriában, Magyarországon, Montenegróban, valamint értékesít Bosznia-Hercegovinában és Szlovákiában. Magyarországon a Borsodi Sörgyár tartozik a céghez.

A StarBev évente 13,3 millió hektoliter sört készít és az említett országok mindegyikében vezető, illetve első harmadbeli piaci részesedéssel rendelkezik. Portfoliója több mint 20 márkából áll, melyek között olyanok is megtalálhatóak, mint a Borsodi, a Kamenitza, a Bergenbier, a Ozusko, a Jelen és a Niksicko. Emellett hivatalos forgalmazója a Stella Artois, a Beck's, a Hoegaarden, a Lowenbrau és a Leffe márkáknak is.

A tranzakció, az európai versenyhatóságok jóváhagyása után, várhatóan 2012 második negyedévében zárul. Ezután a StarBev külön üzleti egységként fog működni a Molson Coorson belül, és megtartja csehországi székhelyét.

MTI / STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.