Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Október 19. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Új típusú cukorbetegség állhat az Alzheimer-kór mögött?

Új típusú cukorbetegség állhat az Alzheimer-kór mögött?

Az inzulin termelődésének való agyi ellenállás kognitív hanyatláshoz vezethet az ALzheimer-korban szenvedőknél. Az agyi korreláció és az inzulin válasza egy új típusú betegség, a 3-as típusú cukorbetegség kialakulásához vezethet, tehát a szellemi hanyatlás is egy formája lehet a diabétesznek - írja a Fox News.

Suzanne de la Monte, a Rhode Island Kórház kutatója kapcsolatot talált a cukorbetegség és az idegi sérülések közvetítői között, ami hozzájárul az Alzheimer-kór terjedéséhez.

Az agy inzulintermelődésre adott válaszának képessége kulcsfontosságú funkció a normális működéshez. Ugyanakkor ez bizonyos esetekben nem történik meg, ezért van, hogy az Alzheimer-kórban szenvedőknél ilyenkor tünetek jelentkeznek.

A mostani kutatás az első, amely kapcsolatot mutatott ki az inzulin rezisztenica, az Alzheimer-kór és a megemelkedett vércukorszint (hiperglikéma) között. A 3-as típusú diabétesz azt jelenti, amikor egy Alzheimer-kórban szenvedő betegnek az agya bár nem aktiválja megfelelően az inzulintermelést, a vércukorszintje mégsem tér el a normálistól.

Az elmúlt néhány év kutatásai annak lehetőségét támasztják alá, hogy az Alzheimer-kórral járó emlékezetkiesés a cukorbetegség harmadik fajtája lehet, hiszen az inzulin legalább olyan fontos az agy, mint a test számára. Az Alzheimer-kórban szenvedőknél úgy sérül az agysejtek inzulint érzékelő képessége, hogy a betegséggel összefüggő fehérjék eltávolítják az inzulin-receptorokat az idegsejtekről.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár