Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Augusztus 24. 14:17, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Új időszámítás a szeméttárolásban

Új időszámítás a szeméttárolásban

Új időszámítás kezdődik a Dél-dunántúli térségben, ugyanis 2011 szeptemberében megkezdődnek a Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program Rekultiváció kivitelezési munkálatai.

A beruházás nem csak környezetvédelmi szempontból indokolt, de egyben a lakosság igényét is tükrözi.

A beruházásban érintett 89 településen párhuzamosan indul a kivitelezés, azaz egyszerre 20-40 lerakó rekultivációja veheti kezdetét az ősszel. E projekt keretében az elavult, a környezetet erősen szennyező hulladéklerakókat rekultiválják, 25 lerakót teljes mértékben felszámolnak. A munkálatok nem csupán a lerakott hulladék lefedését és növényesítését foglalják magukba, hanem olyan figyelőkutak kialakítását is, amelyek segítségével folyamatosan ellenőrizhető a környék ivóvíz minősége.

A munkálatok felosztása elsősorban organizációs, helyismereti, bányakapcsolati, illetve hulladék beszállítási lehetőségek alapján történt, ugyanakkor a területi elveket is figyelembe vették a szakemberek a határok kijelölésekor. Három település kivételével már mindenhol átadták a munkaterületeket. A kivitelezési munkálatok megkezdése a tervek jóváhagyása miatt várat még magára, de várhatóan szeptemberre zöld utat kap az építkezés.

Az érintett települések lakosai részéről pozitív a projekt fogadtatása, üdvözítik a változásokat. Egy felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek közel 80 százaléka tartja rendezetlennek, zavarónak, vagy bűzösnek a lerakókat. Az eredmények ismeretében kijelenthetjük, hogy a térség több lerakójának bezárása, rekultivációja valós lakossági igény. A lakosok 98 százaléka szerint szükséges a rekultivációs projekt, hiszik, hogy a rekultiváció hatására tisztább, egészségesebb lesz a környezet a településen, és a többség szerint még a környék turisztikai presztízse is nőhet. Jelenleg a válaszadók közel 80 százaléka ítéli rossznak hazánk környezeti állapotát, és aggódik a környezetükben felmerülő egészségkárosító lég-, víz-, és talajszennyezés miatt.

A projekt teljes költségvetése bruttó 6 848 121 712 Ft, amely 100%-os Európai Uniós támogatással valósul meg.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: hulladék

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére