Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Szeptember 15. 13:11, csütörtök | Belföld
Forrás: TriVial

Ismét Tokaj-Hegyaljára költözik a csúcsgasztronómia

Ismét Tokaj-Hegyaljára költözik a csúcsgasztronómia

Különleges gálavacsorán szolgálják fel a Michelin csillagos Costes és Costes Downtown executive séfje, Miguel Vieira által készített egyedi fogásokat a tarcali Andrássy Rezidencián szeptember 23-án.

Az idén 13. alkalommal megrendezett Tokaji Ősz programsorozatának nyitányaként rendezett gálavacsora az év borgasztronómiai eseményének ígérkezik a világörökség részét képező Tokaj-Hegyalján.

Tokhal filé, lazacpisztráng, fácánmell és borjúgerinc – csak néhány összetevő abból a különleges ízválogatásból, amelyet a Michelin csillagos Costes és Costes Downtown executive séfje, Miguel Vieira és Takács Gábor az Andrássy Rezidencia executive séfje személyesen álmodtak meg a Tokaji Ősz programsorozatának nyitányaként rendezett gálavacsorára. A tokaj-hegyaljai exkluzív gasztronómiai élménynek a tarcali Andrássy Rezidencia Wine & Spa ad otthont, a különleges fogásokat pedig a Bacsó András a Tokaj Oremus főborásza, az idei Borászok Borásza díj nyertese által ajánlott borok teszik majd tökéletessé.

Az esemény legfőbb célja a helyi kultúra és gasztronómia összekapcsolása, hiszen ezek nem függetleníthetők egymástól – mondta Miguel Vieira. A 2008 óta Magyarországon dolgozó sztárséf szerint egyre fontosabbá válnak a vidéki éttermek is a hazai csúcsgasztronómia szempontjából. Az ételkultúra fejlődésének természetes folyamata, hogy a főváros után a gazdag kulturális hagyományokkal rendelkező régiókban is megjelennek a minőségi fogásokat kínáló éttermek és események. Vieira hitvallása szerint a csúcsgasztronómiának a szezonalitáson kívül ma már figyelembe kell vennie a helyi kultúrát, a hagyományokat és az alapanyagokat is. Ehhez megfelelő alapot jelent, hogy az elmúlt években jelentős fejlődésen mentek keresztül a hazai beszállítók. Közülük mind többen értik meg a hosszú távú partnerség jelentőségét és a csúcsgasztronómia igényeit, ami elsősorban a folyamatosan kiemelkedő minőségű alapanyagokat jelenti – legyen szó mangalicáról, őzről, gombáról, spárgáról, mézről vagy éppen gyökérzöldségekről. A bor pedig legalább olyan fontos, mint maga az étel – hangsúlyozta a séf, aki szerint egy komoly borkultúrával és -történelemmel rendelkező régióban az ételnek kell „alkalmazkodnia” a helyi tradíciókhoz. Az összeállított menüsornak így a helyi különleges borokkal együtt kell különleges élményt nyújtania. A helyi ízvilág (át)értelmezéséhez először a kultúrát kell megismerni, ami pedig leginkább az országon belüli utazásokon és kóstolásokon keresztül érhető el Vieira szerint.

A lokális ízek bemutatása – szoros együttműködésben a helyi termelőkkel – kiemelten fontos küldetés az Andrássy Rezidencia számára, nemcsak a borok, de az ételek terén is – tette hozzá Takács Gábor Executive Chef. A szálloda szakemberei rendszeresen dolgoznak helyi, kézműves termelőktől beszerzett alapanyagokkal. A termékeket rendszeresen tesztelik, újbóli és újbóli kóstolásokkal derítik fel az új és egyedi ízeket. Az Andrássy Rezidencia a’la carte étlapjának palettáján a Zempléni Sajtmanufaktúra termékei mellett így többek közt helyi mangalicatermékek és Tokaji lekvárok is megtalálhatók. A gálaest menüjéről az elképzelések többszöri egyeztetéseken találtak egymásra, mind a borok kiválasztása, mind az ételek összeállítása során, a végleges menü összeállításához az Andrássy Rezidencia testvérszállodáinak – az Accent Hotels-lánc tagjai – séfjei is jelentősen hozzájárultak.

A csúcsgasztronómia és a tokaj-hegyaljai hagyományok különleges találkozására szeptember 23-án 20 órakor kerül sor a tarcali Andrássy Rezidencia Wine & Spa szálloda télikertjében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő