Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Február 13. 07:45, hétfő | Belföld
Forrás: Stop.hu/MTI

Ismét Magyarországon ütik

Ismét Magyarországon ütik

Negyedik alkalommal koncertezik Magyarországon a Yamato, a tradicionális japán taiko-dobolás egyik legismertebb képviselője.

Gamushara című, új előadásukkal február 14. és 19. között hat estén át a budapesti Kongresszusi Központban, február 20-án Veszprémben, az Arénában, február 22-én pedig Debrecenben, a Főnix Csarnokban lépnek fel.

A Yamato társulatot Ogava Masza (Masa Ogawa) alapította 1993-ban a Nara prefektúrabeli (egykor Jamato tartománybeli) Aszukában, amely a hagyomány szerint a japán kultúra bölcsőjének számít. A világhírű együttes, amely mintegy 2300 fellépést tudhat maga mögött, Ázsiától Dél-Amerikán át Európáig szinte az egész világot bejárta, több mint ötven országban szerepelt.

A szervezők tájékoztatása szerint az előadás címét adó "gamushara" koncentrációt, valamint a tökéletes önátadást, a minden más kizárását jelenti. Ebben az állapotában az ember nem gondolkodik a jövőn, nem ítélkezik és nem mérlegel, csupán aláveti magát a célhoz vezető útnak. Ázsia-szerte nagyon sok zenekultúrában, főként Kínában és Indiában ismert ez a tudatállapot.

A társulat tagjai a szerzetesi szigorhoz hasonló, fegyelmezett életet élnek. Tíz kilométeres futással indítják a napot, súlyzózással folytatják, délután pedig csoportosan gyakorolják a dobpergetést. Este mindenki visszavonul és egyénileg gyakorol, hogy tökéletesítse tudását. Folyamatos edzéssel, valamint hangszeres gyakorlással töltik az időt az alváson, evésen valamint tisztálkodáson kívül - olvasható a szervezők ismertetőjében.

A különböző ütőhangszereknek meghatározó, kultikus szerep jutott a japán kultúra több területén, így a hagyományos No színház és a különböző templomi rítusok során is. A modern taiko-dobolás a 20. század közepén alakult ki. A század végére olyan népszerű lett a műfaj, hogy Japán-szerte több mint ötezer különböző zenekar alakult. Amerikában, Európában és Ausztráliában is számtalan amatőr és félprofesszionális zenekar létezik.

A Yamato Gamushara című előadása a japán zene energiáinak évezredes titkait tárja fel a legmodernebb látványtechnika show-elemeivel.

Címkék: taiko-dobolás, Yamato

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.