Városlista
2021. szeptember 25, szombat - Eufrozina

Hírek

2012. Február 13. 07:45, hétfő | Belföld
Forrás: Stop.hu/MTI

Ismét Magyarországon ütik

Ismét Magyarországon ütik

Negyedik alkalommal koncertezik Magyarországon a Yamato, a tradicionális japán taiko-dobolás egyik legismertebb képviselője.

Gamushara című, új előadásukkal február 14. és 19. között hat estén át a budapesti Kongresszusi Központban, február 20-án Veszprémben, az Arénában, február 22-én pedig Debrecenben, a Főnix Csarnokban lépnek fel.

A Yamato társulatot Ogava Masza (Masa Ogawa) alapította 1993-ban a Nara prefektúrabeli (egykor Jamato tartománybeli) Aszukában, amely a hagyomány szerint a japán kultúra bölcsőjének számít. A világhírű együttes, amely mintegy 2300 fellépést tudhat maga mögött, Ázsiától Dél-Amerikán át Európáig szinte az egész világot bejárta, több mint ötven országban szerepelt.

A szervezők tájékoztatása szerint az előadás címét adó "gamushara" koncentrációt, valamint a tökéletes önátadást, a minden más kizárását jelenti. Ebben az állapotában az ember nem gondolkodik a jövőn, nem ítélkezik és nem mérlegel, csupán aláveti magát a célhoz vezető útnak. Ázsia-szerte nagyon sok zenekultúrában, főként Kínában és Indiában ismert ez a tudatállapot.

A társulat tagjai a szerzetesi szigorhoz hasonló, fegyelmezett életet élnek. Tíz kilométeres futással indítják a napot, súlyzózással folytatják, délután pedig csoportosan gyakorolják a dobpergetést. Este mindenki visszavonul és egyénileg gyakorol, hogy tökéletesítse tudását. Folyamatos edzéssel, valamint hangszeres gyakorlással töltik az időt az alváson, evésen valamint tisztálkodáson kívül - olvasható a szervezők ismertetőjében.

A különböző ütőhangszereknek meghatározó, kultikus szerep jutott a japán kultúra több területén, így a hagyományos No színház és a különböző templomi rítusok során is. A modern taiko-dobolás a 20. század közepén alakult ki. A század végére olyan népszerű lett a műfaj, hogy Japán-szerte több mint ötezer különböző zenekar alakult. Amerikában, Európában és Ausztráliában is számtalan amatőr és félprofesszionális zenekar létezik.

A Yamato Gamushara című előadása a japán zene energiáinak évezredes titkait tárja fel a legmodernebb látványtechnika show-elemeivel.

Címkék: taiko-dobolás, Yamato

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 25. 17:00, szombat | Belföld

Újabb elemmel bővül az otthonteremtési program

A kormány újabb elemmel bővíti az otthonteremtési programot, amely további segítség a gyermekes családok számára - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter sajtóosztálya szombaton az MTI-vel.

2021. Szeptember 25. 15:07, szombat | Belföld

Dolgoznak a Mátrai Erőmű gáztüzelésre történő átállításának tervein

A kormányzat jelenleg is dolgozik a Mátrai Erőmű gáztüzelésre történő átállításának tervein

2021. Szeptember 25. 13:04, szombat | Belföld

Kutyakennelben főzte a kábítószert - VIDEÓVAL

Kábítószer-kereskedelem gyanúja miatt büntetőeljárást folytat T. Gáborral szemben a rendőrség.

2021. Szeptember 25. 12:08, szombat | Belföld

Karikó Katalin újabb díjat kap

Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az idei klinikai fejlesztésekért odaítélt Lasker-díjat - jelentette be pénteken New York-i székhelyű Albert és Mary Lasker Alapítvány.