Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Április 09. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Ismét látták a világ egyik legritkább madarát

Ismét látták a világ egyik legritkább madarát

Egy kutatócsoport fontos új felfedezéseket tett a világ egyik legkevésbé ismert és legritkább madarát érintően.

A Calliope obscura vagy feketetorkú vörösbegy a világ egyik legritkább vörösbegye, 1890-es évekbeli felfedezésétől csak egy maréknyi észlelésről van tudomásunk. 2011-ben kutatóknak sikerült kisszámú egyedet szemrevételezni Kínában. Most viszont kiszúrtak egy tojót és egy költőpárt, így többet megtudhatnak a madárfaj viselkedéséről. A felfedezésről a Journal of Ornithology folyóirat számolt be.

A fajt először 1886-ban figyelték meg Kína északnyugati részén, Kanszu provinciában. A kései 19. és a korai 20. században mintegy 10 egyedet gyűjtöttek be két helyszínen Shanszi és Kanszu tartományokban május és augusztus között, amelyet a madarak költőidőszakának hisznek. Azóta nagyon kevés alkalommal dokumentálták a fajt, időnként kiszúrták Kínában és Thaiföldön, mivel néhány egyed feltűnt a madarakkal kereskedő piacokon.

A vörösbegy a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) besorolása szerint sérülékeny, és korábban szinte semmit sem tudtak viselkedéséről vagy szaporodásáról. Újbóli felkutatásához a pekingi Kínai Tudományos Akadémia zoológiai intézetének szakemberei azokat az élőhelyeket célozták, ahol vélekedésük szerint gyakori látogató a faj. 2011-ben 14 hímet észleltek és rögzítették egyedi éneküket.

Azóta többet sikerült észlelniük - többek között egy ivarérett tojót – számos alkalommal is három helyszínen, illetve két fiókának otthon adó fészket is találtak. A madarak nagy részét bambusszal sűrűn benőtt erdőségekben találták meg. Összességében 58 kifejlett egyedet figyeltek meg a faj 1886-os felfedezése óta.

A vörösbegy továbbra is tünékeny, a kutatók saját bevallásuk szerint nem is észlelték volna az egyedeket, ha nem énekelnek. Úgy tűnik, más madarak – többek között a hamvas küllő, a kínai karvaly, a fenyőszajkó és az európai szajkó – hangját is képesek utánozni.

Az új megfigyelések jelentősen bővítették ismereteinket a vörösbegyről. Többek között először sikerült megerősíteni, hogy a tojók tollazata egyenletesen szürkésbarna, fekete csőrrel és haloványabb hasi tollakkal, szürkés torokkal és beggyel. A költőpár felfedezése pedig megerősítette, hogy mindkét szülő részt vesz a fiókák gondozásában, legyekkel, pillangókkal és más ízeltlábúakkal etetik őket.

A faj a korábban véltnél nagyobb számú is lehet, mivel az új kutatás során több egyedet fedeztek fel, mint amennyit korábban dokumentáltak. Az is elképzelhető, hogy élőhelye nem annyira veszélyeztetett, mint hiszik.

A kínai Csinling hegyvidék más rejtélyes fajnak is otthona, beleértve az óriáspandát, az arany piszeorrú majmot és az arany takint.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben