Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2014. Január 15. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Ismét Hongkong a világ legszabadabb gazdasága

Ismét Hongkong a világ legszabadabb gazdasága

Hongkong ismét, immár huszadik éve folyamatosan a világ legszabadabb gazdaságának minősült az amerikai Heritage Alapítvány rangsorában.

A rangsorból - amelyet az Ázsiai Pénzügyi Fórum (AFF) keddi napján Hongkongban ismertettek - kiderül, hogy a kínai Hongkong Különleges Igazgatási Terület 90,1 pontot szerzett meg az elérhető 100 pontból. A világátlag 60,3 pont volt.
A gazdaság szabadságának fokát több összetevőből állapítják meg a szakemberek. Hongkong a kereskedelmi és a pénzügyi szabadság tekintetében is őrzi vezető helyét a világon, a befektetések és a tulajdonjogok szabadsága vonatkozásában második helyen áll. Az üzleti élet szabadságában szintén Hongkong került az első helyre, javítva korábbi pozícióján.
A Heritage kiemelkedőnek tartja a világ egyik pénzügyi központjának számító Hongkong piaci nyitottságát, az átlátható szabályozási környezetet, valamint a kedvező adózási gyakorlatot.
A tekintélyes amerikai kutatóintézet 1995 óta publikálja jelentéseit a világ gazdaságainak szabadságfokáról, Hongkong azóta mindig az első helyen végzett.
A Heritage frissen közölt rangsorában csak három gazdaság minősült szabadnak (80-100 pont közötti eredménnyel), Hongkong mellett Szingapúr és Ausztrália.
A rangsort - az alapvetően szabad, a 70-79,9 pontos kategóriában - Chile követi, és itt található egyebek mellett Dánia 76,1, az Egyesült Államok 75,5 és Nagy-Britannia 74,9 ponttal. Észtország 75,9, Németország 73,4 pontot ért el. Magyarországot a - 60-69,9 pontos -, mérsékelten szabad csoportba sorolták, pontszáma 67 pont, 0,3 ponttal kevesebb, mint egy évvel korábban. Ez az 51. helyet jelenti a rangsorban, közvetlenül Lengyelország (50.) után, ugyanakkor Szlovákia (57.), Bulgária (61.), Románia (62.), Portugália (69.), Franciaország (70.) vagy Olaszország (86.) előtt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez