Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2016. Január 06. 11:51, szerda | Külföld
Forrás: http://magyaridok.hu/

INTERNETEN SZERVEZTÉK MEG A NŐK ELLENI TÖMEGES TÁMADÁST

INTERNETEN SZERVEZTÉK MEG A NŐK ELLENI TÖMEGES TÁMADÁST

A HATÓSÁGOK NÉGY NAPIG TITKOLTÁK A SAJTÓ ELŐL A BŰNCSELEKMÉNYEKET.

Arab férfiak tömegesen inzultáltak nőket szilveszteréjjel Németország több nagyvárosában. Egy nőt meg is erőszakoltak – derül ki kedden, azaz négy nappal a történtek után német sajtóbeszámolókból. A szilvesztert követő napokban mintegy kilencven nő tett feljelentést a kölni, a hamburgi és a stuttgarti rendőrségen.

Arról számoltak be, hogy az utcán összegyűlt tömegben férfiak verbálisan inzultálták, szexuálisan zaklatták, fogdosták őket, a szoknyájuk alá nyúltak és meglopták őket. Míg Hamburg vigalmi negyedéből és Stuttgartból is érkeztek hírek ilyen jellegű bűncselekményekről, Kölnben történtek a legsúlyosabb incidensek.

A rendőrség feltételezése szerint az internetes közösségi oldalakon szervezhették meg a tömeges zaklatást, hiszen az ünneplés egyik helyszínén, Köln főpályaudvara előtt mintegy ezer ember jelent meg, akik között számos agresszívan viselkedő, ittas férfi kisebb, harmincfős csoportokba verbuválódva vett körbe és zaklatott védtelen nőket.

Az áldozatok túlnyomó része 18 és 24 év közötti fiatal lány volt, köztük egy önkéntes rendőrnő. Az egyik áldozatot megerőszakolták, a zaklatók emellett mobiltelefonokat, kézitáskákat és pénztárcákat loptak el.

Wolfgang Albers, a helyi rendőrfőnök szerint az elkövetők 15 és 35 év közötti fiatalemberek voltak, aki kinézetük alapján „az arab vagy az észak-afrikai térségből származtak”.

A rendőrfőnök úgy véli, a bűnözés egy teljesen új dimenziójával szembesült Németország.

A szilveszter éjjel történtek az egész német társadalmat felzaklatták, a politikusok szinte mindegyikét megnyilvánulásra késztették, Henriette Reker, Köln főpolgármestere pedig válságtanácskozást hívott össze keddre, amelyen a rendőrség illetékesei is részt vettek. A rendőrségre hatalmas bírálatözön zúdult, amiért nem tudta megakadályozni az atrocitásokat, noha jelentős erőkkel biztosította a közrendet, különösen a főpályaudvar környezetében.

Egyes médiabeszámolók szerint a bűnözők azzal terelték el a rendőrök figyelmét, hogy petárdákat dobáltak és tűzijátékot rendeztek.

A kedden délután tartott sajtótájékoztatón a főpolgármester és a rendőrfőnök azt mondta, egyelőre semmilyen nyomon nem tudnak elindulni a tettesek kilétét illetően. Henriette Reker hangsúlyozta, egyelőre semmi sem utal arra, hogy a városban menedéket kapott bevándorlók a felelősök.

A főpolgármester egyben felszólította a kölni nőket: ezentúl tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy ne hívják fel magukra a figyelmet.

A Kölner Stadt-Anzeiger napilap szerint a tettesek némelyikét korábbról már ismerte a rendőrség, hiszen a főpályaudvaron gyakori jelenség a zsebtolvajlás. A Spiegel Online hírportálnak nyilatkozó hivatalnokok és rendőrök szerint azonban igen nehéz lesz azonosítani az elkövetők többségét, hiszen a hatalmas tömeg, a sötétség és a szemtanúk ittas állapota jelentősen nehezíti a munkájukat.

Henriette Reker szörnyűnek nevezte a szilveszter éjjeli támadásokat, mondván, Köln nem válhat törvényen kívüli területté. A politikusok némelyike óvott attól, hogy bárki összefüggést keressen a támadások és Németország nyitott kapuk politikája között, amelynek következtében tavaly több mint egymillió menedékkérő érkezett az országba.

– Új dimenziót jelent, hogy ilyen nagy számú, nyilvánvalóan migrációs háttérrel rendelkező személy követte el ezeket a visszaéléseket, ugyanakkor ez nem vezethet ahhoz, hogy a Németországban az üldöztetés elől védelmet kereső menekülteket általánosságban gyanúsítsák – közölte Thomas de Maiziere belügyminiszter.

Angela Merkel német kancellár szerint mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a bűnösöket, tekintet nélkül származásukra vagy egyéb hátterükre, megbüntessék. A Merkel pártja színeiben politizáló Steffen Bilger parlamenti képviselő ugyanakkor közölte, a kölni események bizonyítják, hogy korlátozni kell a bevándorlást.

A The Local című hírportál a közösségi oldalak kommentelőinek bírálatait idézve közölte, hogy a rendőrség azért csak napokkal később számolt be a támadásokról, mert tudta, amint kiderül az elkövetők származása, újabb menekültellenes incidensekre kerül sor. A kommentelők az ügy eltussolásával vádolták meg mind a rendőrséget, mind a német sajtót.

Az Ex­press című regionális lapnak az egyik rendőr elmondta, hogy nyolc gyanúsítottat vett őrizetbe szilveszter éjjel, mindannyian menedékkérők voltak, de egyelőre nem derült ki, hogy részt vettek-e a támadásokban.

A Spiegel Online által idézett szemtanúk közül a 27 éves Anne azt mondta, barátaival már a kölni főpályaudvarra érve meglepődve tapasztalták, milyen óriási tömeg gyűlt össze: „Az egész téren szinte csak férfiak voltak. Köztük elvegyülve volt néhány aggódó tekintetű nő, akiket a férfiak csak bámultak.” Mint mondta, a barátjába kapaszkodott, hogy ne érje bántódás, de valaki így is megfogta a fenekét.

A BBC-nek egy brit nő azt mondta, a térre érkezve petárdákat dobált feléjük férfiak egy csoportja, akiknek tagjai sem németül, sem angolul nem beszéltek. – Megpróbáltak megölelni, megcsókolni bennünket. Egyikük ellopta a barátom táskáját. Egy másik férfi a „privát taxijába” próbált tuszkolni minket. Voltam már korábban is félelmetes, életveszélyes szituációban, de ilyet még sosem tapasztaltam – mondta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 07:52, szerda | Külföld

Giorgia Meloni: nem egyedül Magyarország mond nemet a migránsok szétosztására

Magyarország nem az egyetlen európai uniós tagállam, amely nemet mond a migránsok szétosztására, magukat sokkal európaibbnak valló nemzetek is ugyanezt teszik

2024. Május 14. 08:14, kedd | Külföld

Eurobarométer: a fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a közelgő európai parlamenti választásokon

Az európai fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a június 6. és 9. közötti európai parlamenti választásokon, a megkérdezett fiatalok 38 százalékának véleménye szerint a szavazás a leghatékonyabb módszer a véleménynyilvánításra

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén