Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2014. December 08. 11:55, hétfő | Külföld
Forrás: https://www.facebook.com/

INTERNETADÓ AZ USA-BAN ÉS OROSZORSZÁGBAN – ÚJABB LÉPÉSEK A SZÓLÁSSSZABADSÁG FELSZÁMOLÁSA ÉRDEKÉBEN?

INTERNETADÓ AZ USA-BAN ÉS OROSZORSZÁGBAN – ÚJABB LÉPÉSEK A SZÓLÁSSSZABADSÁG FELSZÁMOLÁSA ÉRDEKÉBEN?

Barack Obama bejelentette, hogy miután lejárt az internet megadóztatását tiltó szövetségi törvény, azt nem szándékoznak újból meghosszabbítani.

Októberben elementáris erejű közfelháborodást váltott ki a kormányzat azon terve, miszerint megadóztatnák az internetezést. Akkor magukat civilnek és függetlennek mondott szervezetek illetve személyek (nem sokkal később kiderült, hogy koránt sem azok…) szerveztek tüntetéseket országszerte, amik aztán kormányváltó jellegűvé alakultak.

A következő hetek vitái során elhangzott, hogy egy demokráciában megengedhetetlen az internet megadóztatása, és egy ilyen lépés nagyban veszélyezteti a szólásszabadságot. Az alapvetően jogosnak tűnő hisztéria tetőfokán – és talán annak hatására - a miniszterelnök végül visszavonta a költségvetési tervezet érintett részét. Talán kissé elsiette a dolgot…

Azért, mert a napokban kiderült, hogy az Egyesült Államok kormánya valami hasonlóra készül! Barack Obama bejelentette, hogy miután lejárt az internet megadóztatását tiltó szövetségi törvény, azt nem szándékoznak újból meghosszabbítani. Az internet szolgáltatások innentől kezdve telefonszolgáltatásként lennének nyilvántartva, így az előfizetői díjakra ráterhelődne a szektorra kivetett 16,1 %-os adó.

A lehetséges intézkedés bejelentésének hatására szóba került az internet függetlensége, illetve az, vajon mennyire szükséges és lehetséges a továbbiakban a világháló függetlenségének és teljes szabadságának megtartása.

Amennyiben az internetet az 1934-es Telecom-törvény hatálya alá vonnák, lehetővé válna különböző, például tartalomszabályozási rendelkezések bevezetése. Ettől óvva intenek bizonyos polgárjogi szervezetek. Szerintük ugyanis ha ez megvalósul, a kormány egy Kínai-típusú modellt is megvalósíthatna, méghozzá törvényes keretek között!

Egyébként úgy tűnik, az internetadó mégsem annyira ortodox ötlet, mint azt korábban hittük. Az USA-ban hét államban már évek óta különadó terheli a szolgáltatást, Oroszországban pedig szintén azon gondolkodnak, hogy valami hasonlót vezetnek be.

Nem állítjuk, hogy ez a helyes út és nem támogatjuk a kormányok újabb sarcolási kísérleteit. Már csak azért sem, mert gyanúnk szerint az ilyesféle adók kivetése csupán az első lépés lenne egy olyan regularizációs folyamatban, aminek végén a világháló elveszítené függetlenségét, sokszínűségét, szabadságát és csak egy lenne a hatalom által irányított médiumok közül.

Amennyiben ez megvalósulna, lehetetlenné válna az „alternatív” hírek terjesztése, ez pedig az igazságkeresés ellehetetlenítését vonja magával.

Forrás:HIHETETLEN MAGAZIN

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez