Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Augusztus 07. 07:21, vasárnap | Belföld
Forrás: HírTV

Inkább mennének a bíróságra, csak ne kelljen dolgozni

Inkább mennének a bíróságra, csak ne kelljen dolgozni

Keveslik a közmunkáért járó bért a hatvani munkanélküliek, ezért azt sokan vissza is utasították.

A Heves megyei városban minden második álláskereső nemet mondott az önkormányzat ajánlatára, a polgármester szerint ők a segélytől is elesnek. A helyi cigány kisebbségi önkormányzat beperelné a városvezetőt.

Gyomlálnak és játszótereket takarítanak a közmunkások Hatvanban. A Heves megyei városban havonta ötmillió forintot költenek segélyre: 450-en kapnak támogatást az önkormányzattól. A regisztrált munkanélkülieknek a pénzért júliustól közmunkát kell vállalniuk. Aki a felajánlott feladatot visszautasítja, az nem kaphat segélyt.

A behívottak többsége visszautasította a közmunkát. A település polgármestere azt mondja: sokan nem is válaszoltak a munkaügyi központ levelére. Mások orvosi igazolást hoztak arról, hogy nem tudnak dolgozni.

Szabó Zsolt elmondta: öt ember nem volt alkalmas munkavégzésre, a többiek alkalmasak voltak. Valaki bevallotta, hogy dolgozik, valaki mondta, hogy ő inkább lemond a segélyről, de nem csinálja ezt a munkát. Mint fogalmazott: „Azt éreztem, hogy inkább nem akartak dolgozni ezek az emberek.”

Pedig a napi hatórás közmunkával a segély dupláját lehet megkeresni. A dolgozók azt mondják, szeretnék, ha a program hosszabb távon is megmaradna. Többen azért vállalták a közmunkát, mert nincs más munkalehetőség a környéken.

A helyi kisebbségi önkormányzat egyik képviselője be akarja perelni a polgármestert, szerinte Szabó Zsolt a rossz hírüket kelti. Baranyi Lajos arra biztatja a helyi romákat, hogy ne vállalják a felajánlott közmunkát. Úgy fogalmazott: ebből nem lehet megélni, és a kínált munka „nem ér semmit”.

Az egyik júliusban elfogadott sarkalatos törvény több ponton is szigorította a támogatási rendszert. Az álláskeresési járadék 270 helyett legfeljebb 90 napig jár majd. Ha valaki nem tartja rendben a házát vagy a kertjét, az önkormányzat megtagadhatja tőle a segélyt. A törvény több rendelkezése csak szeptemberben lép hatályba. (pr)

hírTV

Címkék: munka

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni