Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Március 20. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Indul a Fiatal Gazda Obszervatórium

Indul a Fiatal Gazda Obszervatórium

A kertészet, mint az innovációk alkalmazásának elsődleges terepe komoly növekedési potenciállal rendelkezik, és az egyik természetes belépési pontja lehet a gazdálkodásukat elkezdeni szándékozóknak. Ezért ebben, valamint az agrárfoglalkoztatás és pályaorientáció témájában hirdette meg a Fiatal Gazda Obszervatórium elnevezésű projektjét az AGRYA. Ezáltal új szintre kívánják emelni a szakmai együttműködésben ezekben a témákban.

Az európai példákból jól ismertek az obszervatóriumok, amelyek egy-egy kiemelt szakmai témával foglalkoznak. A tevékenységüket nem a témához kapcsolódó napi aktualitások tematizálják. Az obszervatóriumok elsődleges célja, hogy az adott ügy tágabb összefüggéseit vizsgálva biztosítsák a kommunikációt, a közös, megoldást kereső munka formalitásoktól mentes kereteit a különböző érintett szereplők között. A tevékenységük kezdeményező, azonosítanak kihívásokat és azokra válaszokat is adnak.

Az AGRYA a 'Fiatalok foglalkoztatása az agrárszektorban' című konferenciával indította el az új projektjét, a Fiatal Gazda Obszervatóriumot. Az AGRYA az elmúlt években tudatosan törekedett arra, hogy partneri kapcsolatokat építsen ki azokkal az üzleti, állami és nonprofit szereplőkkel akik/amelyek az agrárium jövőjét jelentő generációs kihívások megoldásában elhivatottak. A korábban megkötött és az előkészítés alatt levő együttműködési megállapodások többek között a Fiatal Gazda Obszervatórium elindítását is segítették.

A Fiatal Gazda Obszervatóriummal új szintre emelt szakmai együttműködésben két kiemelt témával kíván az AGRYA foglalkozni. Az egyik téma az előbb már említett agrárfoglalkoztatás és pályaorientáció. A másik téma a kertészet, mint az innovációk alkalmazásának elsődleges terepe, az ágazat, amely komoly növekedési potenciállal rendelkezik és az egyik természetes belépési pontja lehet a gazdálkodásukat elkezdeni szándékozóknak.

A két témához kapcsolódóan több szakmai esemény van előkészítés alatt. Ezek közül kiemelendők a Központi Statisztikai Hivatal és az AGRYA közös kutatásai. A kutatások tartalmát KSH adatvagyonának célzott, a generációs kérdésekre fókuszáló elemzései és az azokat kiegészítő kérdőíves, mélyinterjús lekérdezések adják.

A tervezetten május elején induló kutatások közül az egyik az agrár foglalkoztatást érinti. Itt a keresleti, foglalkoztatói oldal igényeinek, lehetőségeinek felmérése mellett az agrár közép és felsőfokú oktatásban résztvevők utánkövetése is hangsúlyos kérdés lesz.

A kertészettel foglalkozó kutatás egyik kiemelt kérdése természetes módon a kertészetben rejlő foglalkoztatási lehetőségek felmérése, elemzése. E mellett olyan nehéz és feszítő kérdések jobb megértését várja az AGRYA a kutatástól, mint a nyitottság az innovációkra és fejlesztésekre valamint válaszokat az alacsony együttműködési hajlandóság okaira.

Az agrárfoglalkoztatási konferenciát a tervek szerint ez év novemberében követi majd a Fiatal Kertészek Konferenciája.

A Fiatal Gazda Obszervatórium jellegénél fogva nyitott formáció és várja azokat a szereplőket, akik be szeretnének kapcsolódni a most elinduló koordinált szakmai együttműködésbe.

A 'Fiatalok foglalkoztatása az agrárszektorban' című konferencia egyik célja az, hogy felhívja a figyelmet a mezőgazdasági foglalkoztatásban rejlő lehetőségekre. Az AGRYA szakmai partnereivel közösen az ősz folyamán mezőgazdasághoz kapcsolódó pályaorientációs kampányt indít. Ennek részeként önálló elektronikus felületek indulnak, közvetlenül megkeressük a pályaválasztás előtt álló fiatalokat, lehetőséget teremtünk arra, hogy közvetlen élményeket kapjanak a mezőgazdasághoz kötődő szakmákról. Az AGRYA bízik abban, hogy a tervezett kampány segít majd abban, hogy több fiatal találja meg boldogulását a mezőgazdasághoz kapcsolódóan.

Az ősszel induló kampány részleteinek kidolgozása már elindult. További feladatot jelent a lebonyolításához szükséges források biztosítása. Ebben számítunk azoknak a cégeknek, szervezeteknek a segítségére, akik/amelyek érzékelik a megfelelő munkatársak hiányából keletkező működési nehézségeket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során