Városlista
2021. április 20, kedd - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Február 12. 07:53, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

IMF-ügy: nincs komoly fejlemény - a 290-es szint ismét megfogta a forintot

IMF-ügy: nincs komoly fejlemény - a 290-es szint ismét megfogta a forintot

Több makrogazdasági adat is napvilágot látott a héten itthon:

a januári államháztartási pozíció kellemes meglepetést okozott, a vártnál magasabb adóbevételeknek és a csökkenő kiadásoknak köszönhetően a központi költségvetés szaldója a prognózisnál jóval kedvezőbben alakult. A decemberi ipari termelési és árumérleg adatok már gyengébbre sikeredtek, a számokat azonban az év végi ünnepek és a szokásos leállások jelentősen torzították.

A kilátásokat tekintve óvatos optimizmusra adhatnak okot az euróövezet legfrissebb indikátorai, amelyek a negyedik negyedév lendület vesztését követően javulást mutattak. Az IMF tárgyalásokkal kapcsolatban jelentős új információk nem érkeztek,a kormány napokon belül megküldi Brüsszelnek a választ a kötelezettségszegési eljárásokra. A hivatalos kommunikációkból azonban kiderült, hogy a kormány lényegében minden fontosabb vitatott kérdésben kész feladni álláspontját. Két dologban tartják magukat az eredeti elképzeléshez: a jegybanki vezetők esküje és a jegybanki vezetők fizetése azonban nem valószínű, hogy megakadályozza a tárgyalások megkezdését. Bár a tényleges megbeszélések során még több –immár elsősorban a gazdaságpolitikát érintő- vitás kérdés felmerülhet, de a CIB Bank elemzői szerint e téren nem áthidalhatatlanok a véleménykülönbségek. Az IMF budapesti irodavezetője egy csütörtöki nyilatkozatában utalt ezekre a kérdésekre, amikor megerősítette, hogy az intézmény kész a tárgyalásokra, de konkrét lépéseket vár a kormánytól. A gazdaságpolitikának támogatnia kell a stabilitást és a kiszámíthatóságot, erősítenie kell a bizalmat. Az irodavezető felhívta a figyelmet a kiigazítás megfelelő szerkezetének fontosságára is. A bizalom erősítéséhez többek között szükséges a válságadók kivezetése, a magánjogi szerződések tiszteletben tartása.

Közben négyhónapos rekordszintje közelébe erősödött a forint a mögöttünk hagyott hét közepén, de nem tudta tartósan fenntartani a relatíve erős szinteket.Ahogyan az azt megelőző héten is, az EUR/HUF keresztárfolyam többször is tesztelte a 290-es szintet, de tartósan nem sikerült áttörni. A hét elején rövid ideig még gyengülés volt jellemző, majd fokozatos erősödés után a szerdai nap nagy részében a 290-es szint alatt tartózkodott az árfolyam, de zárásra elfogyott a lendület. Ezt követően rövid stagnálás után pénteken már egyértelműen a gyengülés volt jellemző: az árfolyam elemzésünk zárásakor a hét leggyengébb szintjén, EUR/HUF 294,60 fölött állt. Az árfolyamot lényegében a hét egésze folyamán az eurózónából érkező hírek (EKB döntés, görög fejlemények), illetve a globális kockázatvállalási hajlandóság és az elsősorban ezeket tükröző EUR/USD árfolyam mozgatta. Hasonló pályát futott be és ugyancsak a hét utolsó kereskedési óráiban gyengült vissza a forint a svájci frankkal szemben is. Az állampapírok a forinthoz viszonyítva kissé jobb teljesítményt nyújtottak:a hét csaknem egészében lefelé mozgott a hozamgörbe teljes spektruma és a kereskedési hét vége felé érkező korrekcióval együtt is alacsonyabb hozamok alakultak ki. A görbe hosszú vége több mint 20 bázispontot erősödött és ezzel együtt jelentősen csökkent a hozamgörbe meredeksége is. A külföldiek által birtokolt kötvényállomány stabil maradt. A csütörtöki kötvényaukciókon a kereslet relatíve szerény volt, de az értékesítés a másodpiacihoz közeli szinteken sikeresen alakult.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: euró, forint, IMF

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 20. 16:00, kedd | Belföld

A javuló járványügyi adatokban már az oltások hatása is közrejátszik

A javuló járványügyi adatokban már az oltások hatása is közrejátszik, a vakcinák iránt egyre nő a lakosság bizalma és igénye - mondta az országos tisztifőorvos az operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.

2021. Április 20. 12:07, kedd | Belföld

Féltékenységből szennyvízaknába fojtotta kistestvérét egy fiú

Vádat emeltek egy kamaszfiú ellen, mert féltékenységből szennyvízaknába fojtotta kétéves öccsét - tájékoztatta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség kedden az MTI-t.

2021. Április 20. 11:43, kedd | Belföld

A kiberbűnözők hamis oltási ajánlatokkal is csalnak

A kiberbűnözők hamis oltási ajánlatokkal próbálják kicsalni a gyanútlan internetezők személyes adatait, információit és pénzét, illetve alaptalan kijelentéseket terjesztenek az oltásokkal kapcsolatban

2021. Április 20. 09:40, kedd | Belföld

Megölte unokáját egy férfi Hajdúsámsonban

Késsel megölte unokáját egy férfi Hajdúsámsonban - közölte a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság kedden a police.hu oldalon.