Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Július 10. 16:41, szerda | Belföld
Forrás: http://www.hirado.hu

Ilyen még nem volt: ezt ehetik a gyerekek a menzán

Ilyen még nem volt: ezt ehetik a gyerekek a menzán

Vadhússal bővítenék a mintamenza programot a Dél-Dunántúlon.

A helyi vadászterületeken lőtt vadak szigorú állat- és humánegészségügyi vizsgálatok után kerülhetnek a konyhába. A szervezők azt mondják, a vad méltatlanul mellőzött a menzákon, hiszen hazánkban kiváló minőségű alapanyag áll rendelkezésre. Ha az iskolások elfogadják a vadas ételeket, akár nyúl- és birkahússal is bővülhet a program – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

Szeptember végén, október elején tervezik a lőtt vad közétkeztetésbe történő bevonását – ismertette a terveket Gellai Tibor, a Szigetvár–Dél-Zselic kistérségi társulás munkaszervezet-vezetője. Mint mondta, a vaddisznó 200 forint alatti felvásárlási ára annyira alacsony, hogy nem érdemes leadni, ezért az egyébként nagyon jó minőségű és értékes táplálékforrást megpróbálják helyben feldolgozni és a gyerekek számára elkészíteni.

A helyi vadászterületeken lőtt vadak szigorú állat- és humánegészségügyi vizsgálatok után kerülhetnek a konyhába és a gyerekek asztalára – hangsúlyozta Gellai Tibor, aki elmondta azt is: adottak a jogszabályi feltételek ahhoz, hogy helyi vágópontokon dolgozzák fel az állatot.

A vadhúsból sokfajta étel készíthető, akár olyan fogások is, amelyeket szinte minden mai gyerek szeret, a lényeg, hogy az eddiginél egészségesebben készüljenek – magyarázta a munkaszervezet vezetője. Példaként említett egy olyan teljes kiőrlésű gabonából készült hamburgert, amelybe vaddisznóból készült pogácsát tennének. A tervek szerint a környéken termelt birka- és nyúlhús is kerülhet majd a gyerekek tányérára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk