Városlista
2020. október 1, csütörtök - Malvin

Hírek

2012. Február 03. 08:01, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Ilyen felvételeket még nem láthatott a Holdról - VIDEÓ

Ilyen felvételeket még nem láthatott a Holdról - VIDEÓ

Kietlen és rücskös a Hold „sötét” oldala, amelyet az év eleje óta égi kísérőnk körül keringő szondapáros, a GRAIL ikrek kaptak lencsevégre.

A NASA 496 millió dolláros összköltségű projektje keretében a GRAIL űrszondák (Gravity Recovery and Interior Laboratory) a Hold gravitációs terét és belső szerkezetét kutatják. A 30 másodperces videót a két műholdon oktatási céllal elhelyezett MoonKAM kamerával készítették – olvasható a Space.com tudományos hírportálon.

„Kitűnő a felvétel minősége” – hangsúlyozta Maria Zuber, a GRAIL-projekt vezető kutatója. A GRAIL ikrek megmutatták a Hold túlsó felét, melyet eddig csak az űrszondák, valamint az Apolló-program asztronautái láthattak. A videón látható a Keleti-tenger, a 900 kilométer széles Mare Orientale, amely a kép alsó harmadában helyezkedik el. Tőle balra, a felvétel közepe táján látható a 149 kilométer átmérőjű Drygalski-kráter, amelynek középpontjában egy csillag alakú képződmény van.

A MoonKAM-projekt, amelyet Sally Ride, az első amerikai női asztronauta kezdeményezett, diákok ezreinek nyújt lehetőséget arra, hogy megjelöljék, mely képződményeket fényképezzék le számukra tanulmányozás céljából a GRAIL szondák.

„Eddig 2500 iskola kapcsolódott be a programba. Reményeim szerint a projekt nagyon sok diák érdeklődését kelti fel a tudomány és a mérnöki pálya iránt” – mondta Sally Ride, hozzátéve, hogy március közepén készülnek el az első felvételek a diákok „megrendelésére”.

Címkék: GRAIL-ikrek, Hold, nasa

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 01. 16:30, csütörtök | Belföld

Két kilométeren belül kétszer is bemérték

A szolnoki rendőrök összehangolt sebességmérést hajtottak végre a 4. számú főút Szolnokot elkerülő szakaszán szeptember 29-én, amelyben álló helyzetű és menetközben történő sebességmérést kombináltan végeztek.

2020. Október 01. 14:08, csütörtök | Belföld

395 900 forint volt a bruttó átlagkereset január-júliusban

Júliusban a bruttó átlagkereset 401 ezer 800 forint volt, 10,8 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A közfoglalkoztatottak nélkül számolva 10,9 százalékos emelkedéssel 413 ezer 360 forintra nőtt.

2020. Október 01. 11:54, csütörtök | Belföld

Egy hónappal meghosszabbodott a határzár

További egy hónappal meghosszabbította a határzárat a kormány október 1-jétől - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

2020. Október 01. 11:02, csütörtök | Belföld

Idén is lesz Szaunázók hétvégéje

A Magyar Fürdőszövetség idén is megszervezi a Szaunázók hétvégéjét: október 2-4. között tematikus szauna programokkal várják az érdeklődőket az ország fürdői - közölte a fürdőszövetség az MTI-vel.