Városlista
2020. május 31, vasárnap - Angéla

Hírek

2015. Július 09. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:

Illegális bevándorlás - nincs jól biztosítva a schengeni övezet déli határa

Illegális bevándorlás - nincs jól biztosítva a schengeni övezet déli határa

Illegális bevándorlás - a cseh miniszterelnök szerint nincs jól biztosítva a schengeni övezet déli határa

Csehországnak fenntartásai vannak a schengeni övezet déli határának görögországi és olaszországi biztosításával kapcsolatban, ezért követelni fogja az Európai Uniótól, hogy kezdjen el működni az a mechanizmus, miszerint a menedékkérőket visszaküldik abba az uniós államba, ahol beléptek az EU területére - jelentette ki szerdán Bohuslav Sobotka miniszterelnök.
"Schengen déli határai nincsenek jól biztosítva sem Görögországban, sem Olaszországban" - mondta a kormányfő újságíróknak.

"Ugyanakkor hangsúlyt helyezünk arra, hogy működjön a visszaadási politika, mert ez Görögország és Olaszország esetében nem működik" - mutatott rá a kormányfő. Sobotka szerint például egyáltalán nem világos, hogy mi lesz azokkal a menekültekkel, akik nem kapnak menedéket az Európai Unióban, és milyen módon lesznek visszajuttatva hazájukba.

Sobotkát annak kapcsán kérdezték az újságírók, hogy a cseh kormány szerda esti ülésén tárgyal a menekültek ügyéről. Sobotka megerősítette a kormány részéről korábban elhangzott nyilatkozatokat, melyek szerint Csehország az idén csak néhány menekültet fogad be, kevesebbet mint amennyit Brüsszelt kért tőle a kvóták kapcsán. Hasonló számú menekültet terveznek befogadni a csehek jövőre is.

"Annyi menekültet fogadunk be, amennyi megfelel gazdasági és elszállásolási lehetőségeinknek" - jegyezte meg a kormányfő. A menekültek befogadásának alapfeltétele, hogy tiszteletben tartsák a cseh törvényeket - tette hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Május 31. 12:02, vasárnap | Külföld

Trump: nem lehetsz első a Földön, ha második vagy az űrben

Jelentette ki ezt az amerikai elnök a floridai Kennedy Űrközpontban tartott beszédében szombaton, miután sikeresen felbocsátották a SpaceX űrrakétáját, fedélzetén két amerikai asztronautával.

2020. Május 31. 10:07, vasárnap | Külföld

Egyre kiterjedtebbek a zavargások az Egyesült Államokban

Gyűlölködés helyett megbékélésre szólította fel a George Floyd halála miatt tüntetőket Donald Trump amerikai elnök szombaton, miközben egyre kiterjedtebbek a zavargások szerte az országban.

2020. Május 31. 08:01, vasárnap | Külföld

Háztetőbe ütközött egy kisrepülő Németországban

Háztetőbe ütközött egy kisrepülő szombaton Németországban. Pilótája túlélte a balesetet, bár kórházi kezelésre szorul. A ház két lakója nem sérült meg.

2020. Május 31. 07:36, vasárnap | Külföld

Történelmet írt a SpaceX űrhajó, kilőtték két asztronautával a fedélzetén - VIDEÓ

Helyi idő szerint szombat délután sikeresen felbocsátották Floridából a SpaceX űrhajóját két asztronautával a fedélzetén.