Városlista
2019. október 16, szerda - Gál

Hírek

2015. Július 09. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:

Illegális bevándorlás - nincs jól biztosítva a schengeni övezet déli határa

Illegális bevándorlás - nincs jól biztosítva a schengeni övezet déli határa

Illegális bevándorlás - a cseh miniszterelnök szerint nincs jól biztosítva a schengeni övezet déli határa

Csehországnak fenntartásai vannak a schengeni övezet déli határának görögországi és olaszországi biztosításával kapcsolatban, ezért követelni fogja az Európai Uniótól, hogy kezdjen el működni az a mechanizmus, miszerint a menedékkérőket visszaküldik abba az uniós államba, ahol beléptek az EU területére - jelentette ki szerdán Bohuslav Sobotka miniszterelnök.
"Schengen déli határai nincsenek jól biztosítva sem Görögországban, sem Olaszországban" - mondta a kormányfő újságíróknak.

"Ugyanakkor hangsúlyt helyezünk arra, hogy működjön a visszaadási politika, mert ez Görögország és Olaszország esetében nem működik" - mutatott rá a kormányfő. Sobotka szerint például egyáltalán nem világos, hogy mi lesz azokkal a menekültekkel, akik nem kapnak menedéket az Európai Unióban, és milyen módon lesznek visszajuttatva hazájukba.

Sobotkát annak kapcsán kérdezték az újságírók, hogy a cseh kormány szerda esti ülésén tárgyal a menekültek ügyéről. Sobotka megerősítette a kormány részéről korábban elhangzott nyilatkozatokat, melyek szerint Csehország az idén csak néhány menekültet fogad be, kevesebbet mint amennyit Brüsszelt kért tőle a kvóták kapcsán. Hasonló számú menekültet terveznek befogadni a csehek jövőre is.

"Annyi menekültet fogadunk be, amennyi megfelel gazdasági és elszállásolási lehetőségeinknek" - jegyezte meg a kormányfő. A menekültek befogadásának alapfeltétele, hogy tiszteletben tartsák a cseh törvényeket - tette hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Október 16. 16:41, szerda | Külföld

Jövőre újabb függetlenségi népszavazást kell tartani a skót miniszterelnök szerint

Nicola Sturgeon a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője kedden, a párt Aberdeenben rendezett éves kongresszusának zárónapján felszólalva bejelentette:

2019. Október 16. 14:40, szerda | Külföld

Tűzoltók csaptak össze rendőrökkel a jobb munkakörülményekért Párizsban

Több ezer francia tűzoltó tüntetett kedden Párizsban jobb munkakörülményeket követelve, a felvonulás végén incidensek törtek ki egyes tiltakozói csoportok és a rendőrök között.

2019. Október 16. 12:34, szerda | Külföld

Nem sikerült megegyezni Albánia és Észak-Macedónia csatlakozási tárgyalásairól

Az Európai Unió tagállamainak nem sikerült megegyezésre jutniuk Albánia és Észak-Macedónia uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről

2019. Október 16. 10:31, szerda | Külföld

A koszovói különleges rendőri alakulat behatolt az ország szerbek lakta részébe

Behatolt a koszovói különleges rendőri alakulat (Rosu) mintegy száz kommandósa szerda hajnalban az ország északi, többségében szerbek lakta részébe, ahol elfogtak egy szerb rendőrt