Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Szeptember 19. 11:38, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Illegális bevándorlás - behívják az önkéntes műveleti tartalékos katonákat

Illegális bevándorlás - behívják az önkéntes műveleti tartalékos katonákat

A tömeges migrációs helyzet miatt Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnökének javaslatára Simicskó István honvédelmi miniszter elrendelte az önkéntes műveleti tartalékos katonák részleges behívását

- közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) közleményben szombaton az MTI-vel.

Közleményük szerint az éves behívási terveknek megfelelően a Magyar Honvédség kötelékében jelenleg is több mint száz önkéntes tartalékos katona teljesít szolgálatot. A tömeges migráció okozta válsághelyzetben azonban a tartalékosok az eddigieknél is nagyobb létszámban kapják meg behívójukat.

A HM azt írta: elsősorban azoknak az aktív katonáknak a laktanyán belüli feladatait látják majd el, akik már huzamosabb ideje az ideiglenes biztonsági határzár, illetve a Határozott Fellépés 2015 elnevezésű gyakorlat feladataiban vesznek részt.

Az önkéntes műveleti tartalékos katonák a határ mentén zajló munkálatok során a rendészeti feladatok kivételével minden egyéb tevékenységbe is bevonhatók - olvasható a HM közleményében.

A Magyar Honvédség önkéntes tartalékos rendszere két részből tevődik össze, a védelmi és műveleti tartalékosokból. Az őrzés-védelmi feladatokra rendszeresített, kétezres létszámban megjelölt védelmi tartalékos keret szinte mindig teljesen fel van töltve. Az önkéntes műveleti tartalékosok száma is meghaladja a három és fél ezret.

Simicskó István honvédelmi miniszter a Magyar Idők múlt szombati számában úgy nyilatkozott: a múlt hét végéig már 4300 magyar katona teljesített szolgálatot a déli határnál.

A miniszter a lap szombati számában megjelent interjúban legfontosabb feladatként jelölte meg a műszaki határzár kiépítésének felgyorsítását, és ezzel indokolta a térségben lévő katonák létszámának növelését is. Fontosnak ítélte a határzár élőerős védelmét annak érdekében, hogy jogkövető magatartásra lehessen bírni az illegális bevándorlókat, és hatékonyabban lehessen fellépni az embercsempészbandák ellen.

Simicskó István szerint meg lehet oldani, hogy a határzár mentén elég ember legyen, és jelezte: meg kell vizsgálni - és ha lehet, ki kell aknázni - a tartalékos rendszerben rejlő erőforrásokat is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.