Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2015. Július 12. 07:00, vasárnap | Belföld
Forrás: Starovic Tibor az MTI tudósítója jelenti:

Illegális bevándorlás - a befogadását sürgetőket nem az emberbaráti szeretet vezeti

Illegális bevándorlás - a befogadását sürgetőket nem az emberbaráti szeretet vezeti

Németh Szilárd szerint a bevándorlók befogadását sürgetőket nem az emberbaráti szeretet vezeti..

Azokat, akik a jelen helyzetben a Magyarországra érkező illegális bevándorlók befogadását és megsegítését sürgetik, nem az emberbaráti szeretet, hanem a politikai hatalom megszerzésének kényszere vezeti - jelentette ki Németh Szilárd, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke pénteken a harmadik Martosi Szabadegyetem egyik fórumán.
A felvidéki magyarság legnagyobb nyári rendezvényének keretében, a Háború árnyékában címmel megtartott fórumnak - amelyen Németh Szilárd mellett Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő vett részt - az illegális bevándorlás, valamint az ukrajnai válságnak a kárpátaljai magyarságra gyakorolt hatása voltak a fő témái.

A két résztvevő az Európai Unióba irányuló migrációs hullám kiváltó okait, az okozott problémákat, s a lehetséges válaszokat elemezve megállapította: a jelenség Európában Magyarországot veszélyezteti a legnagyobb mértékben, s ha a migránsok beáramlásának üteme változatlan marad, számuk az országban az év végéig meghaladhatja a 150 ezret.

"A helyzetre Brüsszel nem talált megoldást, ezért kellett magyar megoldást találni" - szögezte le Németh Szilárd, utalva a déli határra tervezett műszaki határzárra. A bizottsági alelnök rámutatott: a déli irányból érkező migránsoknak a balkáni tranzit országokban senki nem állja útját, ezért ezt a határon kell megtenni. Leszögezte: nem fedik a valóságot azok a sajtóban gyakran megjelenő állítások, hogy az összes nyugat-európai ország tiltakozik a magyar kerítés miatt. "Úgy dörzsölik a tenyerüket, hogy azt el sem hiszik, mert ez a kerítés állítja majd meg a Nyugat-Európába bevándorolni szándékozókat is" - jelentette ki.

Nógrádi György a fokozódó migráció fő okai közt jelölte meg az észak-afrikai térség országainak destabilizálódását. "Az Európa-barát diktátorokat eltávolították, és most olyan demokráciák kerültek a helyükre, amelyek utálnak bennünket" - jegyezte meg. Közölte: jelenleg világszerte negyedmilliárd migráns van, és számuk húsz éven belül meg fog duplázódni, mivel az embercsempészet a térségben hatalmas bevételeket hoz a szervezett bűnözésnek.

Az ukrajnai válságról úgy vélekedett: abban nem Ukrajna, hanem az Egyesült Államok és Oroszország, illetve a két nagyhatalom geopolitikai és gazdasági érdekeinek szembenállása játssza a főszerepet. Úgy vélte, Európa sokat vesztett az amerikai érdekek átültetéseként Oroszországgal szemben elfogadott gazdasági szankciók miatt, holott ennek a fajta nyomásgyakorlásnak a súlya elenyésző. Megjegyezte: a feszült helyzet dacára - a térségben tapasztalható orosz katonai fölény miatt - kevés az esélye annak, hogy a kelet-ukrajnai konfliktus szélesebb méretű konfliktusba menjen át.

Németh Szilárd az ukrajnai helyzet kapcsán annak a kárpátaljai magyarságra gyakorolt negatív hatásairól beszélt. Elmondta: a válság kezdete óta az ukrán fizetőeszköz értéke harmadával csökkent, jelentősen emelkedett az energiahordozók ára, ami tömegek hétköznapi életét lehetetleníti el, s a katonai szolgálatra behívásokkal együtt hosszú távon is romboló hatást gyakorol a helyi magyar közösségre. Kifejtette: olyan esetről is tudnak, amikor egy alig néhányszáz fős kárpátaljai magyar településről több mint száz felnőtt férfi menekült el a behívók elől, s az ilyen esetek megpecsételik az ilyen települések magyar közösségének jövőjét.

A Via Nova Ifjúsági Csoport, a Selye János Egyetem hallgatói önkormányzata és több partnerszervezetük által szervezett Martosi Szabadegyetem vasárnapig tart, a rendezvény több mint száz különböző előadást, kerekasztal-beszélgetést, vitafórumot, koncertet, kiállítást és más programot kínál, közel tucatnyi belső helyszínen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.