Városlista
2021. október 24, vasárnap - Salamon

Hírek

2021. Március 25. 14:04, csütörtök | Külföld
Forrás: Fehér Krisztina, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Húsvétkor sem állnak le az oltással Spanyolországban

Húsvétkor sem állnak le az oltással Spanyolországban

A koronavírus elleni védőoltások beadása a húsvéti ünnepek alatt sem áll le Spanyolországban - jelentette be Carolina Darias egészségügyi miniszter szerdán sajtótájékoztatón Madridban.

A szaktárca összesítése szerint eddig 8,5 millió adag vakcina érkezett a dél-európai országba, 6,6 millió ember az első, 2,2 millió már mindkét dózist megkapta.

Egy hét szünet után szerdától ismét elkezdték az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett oltóanyag alkalmazását.

A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy a 17-ből tíz tartományban "világos növekedést" tapasztalnak a fertőzés terjedésében. "Vissza kell fordítanunk ezt a tendenciát" - hangsúlyozta.

Az elmúlt 24 órában csaknem négyezerrel nőtt a diagnosztizált fertőzöttek száma, a regisztrált esetszám egy nap alatt hétezerrel emelkedett. Százezer emberből átlagosan 132-en fertőzöttek az országban.

Carolina Darias kitért arra, hogy a közelgő húsvéti ünnepekre vonatkozóan nem szigorítanak a két hete elfogadott egységes központi szabályokon, de a tartományok saját hatáskörben növelhetik a korlátozások mértékét.

Fernando Grande-Marlaska belügyminiszter felidézte: húsvétkor nem lehet utazni a tartományok között, az éjszakai kijárási korlátozás nem kezdődhet sehol este 23 óránál később, és nem érhet véget reggel 6 óra előtt. Zárt nyilvános helyeken legfeljebb négyen, szabadtéren legfeljebb hatan gyülekezhetnek.

A korlátozó intézkedések betartásának garantálására fokozzák az ellenőrzéseket, amelyhez országosan több mint 64 ezer rendőrt és csendőrt mozgósítanak - részletezte a tárcavezető.

Felhívta a figyelmet a felelős magatartásra, az óvintézkedések betartására, és hangsúlyozta: szeretnék elkerülni, hogy a jövőben még szigorúbb intézkedéseket kelljen elrendelni egy újabb járványhullám megakadályozásához.

Spanyolország a hónap végétől feloldja a Nagy-Britanniából érkezőkkel szemben elrendelt beutazási korlátozásokat, amelyek még tavaly decemberben léptek életbe, viszont április közepéig meghosszabbította a Brazília és Dél-Afrika felől érkezőkkel szemben fennálló korlátozásokat. Ennek értelmében a felsorolt területekről továbbra is csak a spanyol és andorrai állampolgárok, valamint az ezekben az országokban érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkezők utazhatnak be Spanyolországba.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 23. 18:17, szombat | Külföld

Látványosan megugrott az oltási hajlandóság, megdőlt a napi oltási rekord Romániában

Romániában látványosan megugrott az oltási hajlandóság, amióta az államfő újabb járványügyi korlátozásokat jelentett be az oltatlanok számára, és pénteken már rekordot döntött az egy nap alatt újonnan beoltottak száma.

2021. Október 23. 17:15, szombat | Külföld

Kiderült mostanra: az extrém hőség miatt halt meg egy túrázó család

Az extrém hőség okozta egy kaliforniai család, a szülők, egyéves lányuk és kutyájuk halálát augusztusban a kaliforniai Sierra nemzeti erdőben - állapították meg több hónapos vizsgálat után a hatóságok.

2021. Október 23. 15:12, szombat | Külföld

Megjutalmazzák az oltást népszerűsítő háziorvosokat Szlovéniában

Plusz juttatásban részesítik azokat a háziorvosokat és ápolókat Szlovéniában, akik hozzájárulnak a koronavírus elleni oltási kampány felgyorsításához - közölte a szlovén közszolgálati televízió pénteken.

2021. Október 23. 13:10, szombat | Külföld

Elkezdték Pekingben a harmadik oltás beadását

Megkezdték Pekingben a koronavírus elleni harmadik adag védőoltás beadását pénteken, és közben az országban továbbra is a zéró-Covid elv mentén, a szórványosan megjelenő gócok teljes felszámolásával kezelik a járványt.