Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2020. Április 12. 08:56, vasárnap | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Húsvét üzenete a remény, a hit a szebb jövőben

Húsvét üzenete a remény, a hit a szebb jövőben

Húsvét üzenete Krisztus feltámadása mellett: a remény, a szebb jövőben való hit - mondta Hajagos Csaba történész az M1 csatorna vasárnap reggeli műsorában.

Mint mondta, a szent három nap liturgiája után elérkezett a húsvét, amelyet a 3. századtól ünnepelnek.

A műsorba Kecskemétről bejelentkező történész a húsvéti hagyományokról szólva elmondta, Bács-Kiskun megyében a szombati feltámadási körmenet után az emberek hazavitték magukkal a megszentelt étkeket, a húst, a kenyeret, kalácsot, és ezeket az úgynevezett szentelményeket megőrizték húsvét után is, az istállót, a földet meghintve ezekkel reményt és áldást vártak.

Emellett a lovas kocsis locsolkodást emelte ki a megyei népszokások közül. A locsolkodás hagyományával kapcsolatban azt mondta, abban egyértelműen megjelenik a kelésektől való mentesség iránti vágy.

A történész szólt a bárányról mint első szentelményről is, és kifejtette, "Isten saját fiát adta értünk, ennek felelevenítése a bárány tisztelete a húsvét kapcsán".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.