Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Január 15. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Húsáfa: nem éri meg importálni a fél sertést

Húsáfa: nem éri meg importálni a fél sertést

Fokozatosan nőhet a számlával vásárolt sertések száma, ezzel együtt a statisztikában is nőhet az élő állatok száma, de a gyakorlatban ez még nem jelent többletet. A húsáfa csökkentése miatt erősebb lett a belföldi termék iránti igény, az import nem éri meg - írja a Napi Gazdaság.

Az élő sertésre és a hasított fél sertésre megszabott kedvezményes kulcsnak a vágóhidak esetében egyszeri pozitív, később továbbgördülő likviditásjavító hatása lesz, míg az állattartóknál egyszeri negatív a cashflow-gazdálkodásra, de az kevéssé valószínű, hogy a német−holland heti árakhoz igazodó élősertés-piacra vagy a fogyasztói húsárakra ez hatással lenne. Ágazati szakértők szerint fokozatosan nőhet a számlával megvásárolt sertések száma, de azt kevéssé tartják valószínűnek, hogy aki eddig nagy tételben számla nélkül vásárolt, az most a hirtelen megugró beszerzéssel leleplezné magát.

Statisztikailag természetesen növekvő állatlétszám várható, a gyakorlatban azonban rövid távon aligha lesz lényegesen nagyobb az állomány. Mivel az új termésből származó olcsóbb takarmány csak október-novemberben jelent meg a piacon, és egészen az utolsó pillanatig kétséges volt, hogy az élő sertésre is vonatkozik-e a kedvezményes 5 százalékos kulcs, a tenyésztők tudomásunk szerint nem készültek rá − mondta a Napi Gazdaságnak Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezetője. A drága takarmányra a kocaállomány levágásával, illetve a kevesebb termékenyítéssel reagáltak a termelők.

A termékpálya közép- és hosszú távon átláthatóbban működik majd − erre egyértelműen pozitív hatással van a húsáfa-intézkedés − és javíthatja a piac szervezettségét is. Szakács Zoltán, a körmendi Babati és Társa Kft. kereskedelmi igazgatója lapunknak elmondta: az első pozitív hatás, amit érzünk, hogy jelentősen megugrott a hasított fél sertés iránti kereslet, és emiatt már a héten kétszázzal emelhetjük a napi vágásszámot, éves szinten pedig mind a hasított fél sertés értékesítése, mind a készítményeladás terén bővülésre számítunk. Hozzátette, az 5 százalékos áfakulcs és az euró−forint árfolyam miatt már nem éri meg a környező országokból importálni hasított fél sertést. Szakács szerint ugyanez vonatkozik az import élő sertésre is, bár egyes vágóhidak rákényszerülnek a behozatalra, mert a belföldi terméknél kiugróan erős lett a keresleti piac, ezzel az árualap szűkössé vált. Szakértők szerint a ma Magyarországon felajánlott élő sertést biztosan lekötik a feldolgozók, ám jelentős a szakadék a 2,9 milliós hazai állomány és az ipar által feldolgozott 6 millió sertés között.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: