Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Február 04. 07:30, kedd | Belföld
Forrás: mti/fotók:MTI/Illyés Tibor

Hosszú Katinka átvette Az év európai női sportolója díjat

Hosszú Katinka átvette Az év európai női sportolója díjat

Hosszú Katinka a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) 83., budapesti kongresszusának keretében megtartott hétfő esti díjátadó ünnepségen átvette Az év európai női sportolója elismerést.

A díjat Charles Camenzuli, az AIPS európai elnöke adta át a háromszoros olimpiai bajnok úszónak, aki tavaly a 200 és 400 méter vegyesen aratott világbajnoki győzelmével érdemelte ki az elismerést.

A brit olimpiai bajnok atléta, Jonathan Edwards és Csisztu Zsuzsa műsorvezetésével zajló ceremónián díjazták a globális sportmédiaversenybe bekerült legjobb magyar szakembereket is. Az írott sajtó színes portré kategóriájában elismerést kapott Csurka Gergely a FINA-magazinban a kvandzsui úszó vb-n aranyérmet nyerő Milák Kristófról készített írásáért. A sportfotó sorozatok között pedig Derencsényi Istvánt - a FINA hivatalos fotósaként - díjazták, az ugyancsak a vizes vb alatt készített, A medencék csillagai című munkájáért.

A sportportréfilmek kategóriájában Tihany Viktor, az M4 Sport műsorvezető-riportere vehetett át díjat az ötszörös olimpiai aranyérmes kajakosról, Kozák Danutáról készített, Anya, a bajnok című portréfilmért, amellyel a világ tíz legjobb alkotása közé is bekerült. A fiatal - 30 év alatti -, elhivatott sportújságírók kategóriában Szentes Richárd kapott elismerést a Mányoki Attila hosszútávúszóról szóló, Az észak pokla címet viselő portréfilmért. Ő munkájával a legjobb 15 pályamű közé került a nemzetközi versenyben.

Az AIPS életműdíját kapta a Magyar Rádió és az MTVA 79 évesen is aktív rádióriportere, Novotny Zoltán, az MSÚSZ tiszteletbeli elnöke, aki 13 olimpiáról közvetített. Az elismerést Gianni Merlo, az AIPS elnöke nyújtotta át.

A gálán adták át Az év legjobb sajtókiszolgálása díját, amelyet a dohai atlétikai világbajnokság sajtóközpontja érdemelt ki. Az elismerést a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke, Sebastian Coe vette át Szöllősi Györgytől, az AIPS európai alelnökétől, a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) elnökétől.

"Nagy elismerés ez, és külön örülök, hogy a 2023-as atlétikai világbajnokságnak otthont adó Budapesten vehettem át" - mondta Coe.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár rövid beszédében hangsúlyozta, hogy a sportújságírók rendkívül fontos szereplői a nemzetközi sportéletnek, mert minőségi tudósításaik segítségével előtérbe kerülnek a példaképek, és meg lehet mutatni a sport közösségteremtő erejét.

A hétfő esti gálán ezután osztották ki az AIPS médiadíjait. Tizenegy kategóriában hirdettek győzteseket és dobogósokat, akiket szintén meghívtak Budapestre. A végső sorrendről tíztagú szakmai zsűri döntött, amelynek tagjai a világ vezető sportújságírói, fotósai Japántól és Ausztráliától Németországon át az Egyesült Államokig.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.