Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Június 18. 17:30, kedd | Belföld
Forrás: http://www.hirado.hu/

Hőségriadó: ezekre nagyon oda kell figyelni

Hőségriadó: ezekre nagyon oda kell figyelni

Megnő a reakcióidő, tompulnak a reflexek és a gyalogosok is bágyadtabban közlekednek. A nagy melegre való tekintettel a munkaügyi hivatal megelőző intézkedések megtételére szólítja fel a munkaadókat.

A kánikula hatására a szervezetünkben különféle rendellenességek léphetnek fel. A fejfájás, a rosszullét, a szédülés, a szapora szívverés, esetleg eszméletvesztés vészjelzés lehet. A hőségben gyakoribbak a balesetek is, az ORFK honlapján található adatok alapján az elmúlt 24 órában a rendőrök 56 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek, 27 súlyos, 29 könnyű sérüléssel végződött. Az M0-son kora reggel egy kamion és egy kisbusz ütközött, és baleset miatt zárták például az M5-ös autópálya Szeged felé vezető oldalát is, ahol egy szerb rendszámú kamion egy román rendszámú kistereherautóval összeütközve felborult a 92-es kilométernél Kecskemét és Kiskunfélegyháza között. Utóbbi balesetben egy ember könnyebben megsérült.

A baleseteknek köze lehet a hirtelen jött kánikulához is, hőségben ugyanis veszélyesebb közlekedni – hívja fel a figyelmet a rendőrség. A járművezetők ilyenkor kevésbé koncentrálnak, figyelmetlenebbek, türelmetlenebbek, hajlamosabbak az agresszív, durva szabálysértésekre is, megnő a reakcióidő, tompulnak a reflexek, így sokkal nagyobb figyelmet követel a járművezetés.

A szakemberek ezért azt kérik az autósoktól, vezessenek kipihenten, álljanak meg többször felfrissülni, fogyasszanak elég folyadékot, és a gépkocsiban midig legyen kellő mennyiségű hűtött ásványvíz vagy üdítő. A nyári hőségben egyébként a gyalogosokra is jellemző a bágyadt közlekedés, sokszor nem néznek körül, mielőtt lelépnének az úttestre, így erre is érdemes figyelni.

Ezt kell tenniük a munkáltatóknak

A nagy melegre való tekintettel a munkaügyi hivatal megelőző intézkedések megtételére szólítja fel a munkaadókat, különösen a szabadban dolgozók esetében.

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatósága MTI-hez kedden eljuttatott tájékoztatása szerint a munkaügyi szakigazgatási szervek fokozottan ellenőrzik majd a szükséges óvintézkedések betartását.

A munkavállalók igénye szerinti mennyiségben kell a folyadékot pótolni, és 14-16 fokos hőmérsékletű ivóvizet kell biztosítani. Ösztönözni kell a dolgozókat arra, hogy sok vizet igyanak, és kerüljék az alkohol, a kávé, a tea és a koffeintartalmú üdítőitalok fogyasztását.

Azt ajánlják, hogy munkaszervezéssel biztosítsák a rendszeres pihenőidő beiktatását. A pihenőidőt lehetőleg a környezethez képest hűvösebb, árnyékos, megfelelő ülőalkalmatossággal ellátott helyen töltsék el a dolgozók.

Ahol lehetséges, a szabadtéri munkaterületet sátorral, ponyvával kell árnyékolni. A fém- vagy üvegfelületekről visszaverődő sugárzást a lehetőségekhez képest ki kell iktatni. A tűző napon felmelegedett tárgyak, munkaeszközök érintéséből adódó balesetveszélyes helyzetek megelőzésére is gondolni kell.

A felhívás szerint a hőség első napjaiban hosszabb munkaközi szüneteket kell beiktatni. A szabadtéri munkavégzés esetén a munkát úgy kell megszervezni, hogy a dolgozók felváltva, rövidebb ideig tartózkodjanak a tűző napon, illetve a kritikus napszakban (11-15 óra között) lehetőség szerint hűvösebb, árnyékos munkahelyen folyjon a munka.

Azokon a zárttéri munkahelyeken, ahol nincs megfelelő klíma, óránként legalább 5-10 perces pihenőidőt kell beiktatni és védőitalt adni.

Az illékony veszélyes anyagokkal, például szerves oldószerekkel végzett tevékenységnél a munkavédelmi szabályokat fokozottan be kell tartani.

Az elsősegélynyújtásra kijelölt dolgozókat fel kell készíteni arra is, hogy felismerjék és kezelni tudják a hőség okozta túlzott igénybevétel, a hőguta tüneteit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között:

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.