Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2015. Július 21. 07:19, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Hőség - több településen nagy az ózonterhelés

Hőség -  több településen nagy az ózonterhelés

A napsütéses nyári időjárás következtében a legtöbb mérőállomással megfigyelt településen meghaladta az egészségügyi határértéket az ózonterhelés - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

Tájékoztatásuk szerint húsz város (Budapest, Százhalombatta, Sopron, Mosonmagyaróvár, Szentgotthárd, Győr, Esztergom, Tatabánya, Ajka, Veszprém, Miskolc, Hernádszurdok, Putnok, Kazincbarcika, Sajószentpéter, Oszlár, Salgótarján, Szolnok, Nyíregyháza, Debrecen) levegőminősége kapott kifogásolt minősítést.

Az ÁNTSZ a légszennyezettségre érzékeny, a beteg és idős emberek, gyermekek, kismamák számára azt javasolja, hogy a déli, délutáni órákban minél kevesebb időt töltsenek a szabadban, tartózkodjanak az aktív testmozgástól, inkább a kora reggeli és késő esti órákban menjenek ki a levegőre. Egészséges emberek is kerüljék a szabadban végzett nehéz fizikai munkát, aktív testmozgást - hangsúlyozta az ÁNTSZ.

A meteorológiai szolgálat keddre a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést adott ki a fővárosra, valamint Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Pest, Somogy, Tolna, Zala megyére. Az ország többi részére pedig másodfokú figyelmeztetést adtak ki a tartós hőség veszélye miatt.

Az országos tisztifőorvos a korábban múlt péntektől elrendelt hőségriadót, hétfő délután péntek éjfélig meghosszabbította.

Az ÁNTSZ közleményében azt írta: az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban ismét erősödik a nappali felmelegedés. A nappali maximumok akár a 38 Celsius-fokot is elérhetik. A napi átlag hőmérséklet pedig meghaladhatja a 29 fokot, ami fokozott óvatosságot követel minden állampolgártól saját és környezete egészsége érdekében. Péntektől egy frontzóna közeledése nyomán mérséklődhet a nagy meleg.

Az ÁNTSZ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is felhívta a figyelmet, hogy a nagy melegben vannak különösen veszélyeztetett csoportok, ilyenek például a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Ezzel együtt kiemelték, hogy az átlagosnál melegebb időjárás megterhelő az egészséges szervezetre is, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, dekoncentrációt.

Azt ajánlják, hogy 11 és 15 óra között lehetőség szerint mindenki húzódjon árnyékba. Emlékeztettek továbbá, hogy a katasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán elérhető az olyan légkondicionált helyiségek listája, amelyeket - nyitva tartásuk függvényében - bárki igénybe vehet.

Címkék: ózon, egészség, hőség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára