Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Április 10. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hónapok múlva kerülhet pont a devizaügy végére

Hónapok múlva kerülhet pont a devizaügy végére

Az egyes kormánypárti politikusok – így például Rogán Antal – által várt május vége helyett ősszel egészítheti ki a devizaügyben hozott decemberi jogegységi határozatát a Kúria. A törvényhozás várhatóan ezután dönthet a hiteladósok megsegítéséről, a kölcsönmegállapodások esetleges átírásáról. Az Európai Bíróságtól viszont már április 30-án fontos útmutatásokat kaphatunk - írja a Magyar Nemzet.

Bizonyos jogi megfontolások ma már ismeretesek, számos részlet azonban még tisztázásra vár. Az Alkotmánybíróság (AB) például március közepén a kormány indítványára állást foglalt a kölcsönszerződések egyes részletei kapcsán, és korábbi álláspontját megerősítve rögzítette: a törvényhozás jogszabállyal kivételesen módosíthatja a régebbi hitelmegállapodások feltételeit. Az AB határozata ugyanakkor azt is tartalmazza, hogy a törvényhozóknak a szerződések átírásakor az összes körülményt figyelembe véve egyensúlyra kell törekedniük.

December közepén a Kúria is foglalkozott a devizaüggyel, s akkori jogegységi határozatában egyebek közt kimondta: a devizaalapú kölcsönszerződés – önmagában az adóst terhelő árfolyamkockázat miatt – nem ütközik jogszabályba, nem sérti a jó erkölcsöt, nem uzsorajellegű, és színlelt kontraktusnak sem tekinthető. A Kúria emellett későbbi időpontra halasztotta a döntést arról, mikor felel meg az átláthatóság követelményének a bank egyoldalú szerződésmódosítása. Ebben a témakörben ugyanis előzetes döntéshozatal zajlik a luxembourgi székhelyű Európai Bíróságon. Az eljárást – a Kásler-ügy kapcsán – 2013 januárjában éppen a Kúria kezdeményezte. A jogegységi tanács az uniós fórum döntése után egészíti ki decemberi devizaügyi határozatát.

A közelmúltban kiderült, hogy az Európai Bíróság április 30-án hirdeti ki ítéletét az egyébként az árfolyamrés kérdését is firtató Kásler-perben. A döntés előkészítésében dán, cseh, holland, luxemburgi és észt szakember vesz részt. Lehóczki Balázs, a luxembourgi testület sajtóosztályának magyar ügyekkel foglalkozó munkatársa a Magyar Nemzet kérdésére azt mondta: az ítélet megfogalmazása előtt az európai ítélkező fórum – bár lehetősége volna rá – nem hallgat meg pénzügyi, banki szakértőket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során