Városlista
2024. július 22, hétfő - Magdolna

Hírek

2015. Május 28. 07:00, csütörtök | Külföld
Forrás: Máté Bence, az MTI tudósítója jelenti:

Homokviharok és 50 fok Egyiptomban

Homokviharok és 50 fok Egyiptomban

Homokvihar is társult Egyiptomban ahhoz a közel 50 Celsius-fokos kánikulához, amelyet a szomszédos Líbiába és Szudánba is átnyúló Nyugati-sivatagból fújó szelek okoztak szerdán.

Az egyébként hőséghez szokott egyiptomiakat megviselte a harmadik napja tartó forróság, amely a hőmérők higanyszálát jóval az évnek ebben a szakaszában megszokott szint fölé hajtotta. A hatóságok óva intették az embereket attól, hogy a napra menjenek, jóllehet a fővárosban, Kairóban árnyékban is 46 Celsius-fokot mértek.

A legmelegebb a sivatagos észak-afrikai ország középső részén található ed-Dáhla oázisban volt, ahol 49 Celsius-fokot mértek.

A magyarországi össznépesség többszörösét tömörítő - egyes források szerint az agglomerációval együtt 40 milliós - fővárosban a hőség mellett az eget is besötétítő homokfüggönnyel is küszködtek az emberek. Aki tehette, otthon maradt, de az apró szemcséknek a zárt ablakok és erkélyajtók sem tudták útjukat állni.

A hőhullám szerdán érte el a csúcspontját, csütörtökre akár tíz Celsius-fokot is zuhanhat az átlaghőmérséklet.

A villamosipari és energiaügyi minisztérium már kedden vészhelyzetet hirdetett az áram előállításával, szállításával és elosztásával foglalkozó cégek számára, megfigyelők szerint azonban az elmúlt évekhez hasonlóan idén nyáron is egész napos áramkimaradásokkal lehet majd számolni. Kairó egyes környékein megszokottnak számít, hogy naponta akár több órára is megszűnik az áramszolgáltatás a nyári hónapokban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 21. 08:24, vasárnap | Külföld

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Szlovéniában

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Észak-Szlovéniában, a tűzoltók kétszáz esetben intézkedtek - írta a helyi sajtó szombaton.

2024. Július 19. 08:15, péntek | Külföld

Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé

Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.

2024. Július 19. 08:08, péntek | Külföld

Donald Trump az Egyesült Államok megosztottságának lezárását ígérte

Az Egyesült Államok politikai megosztottságának lezárását ígérte Donald Trump a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióját lezáró beszédében csütörtökön Milwaukee-ban.

2024. Július 18. 07:55, csütörtök | Külföld

Donald Trump megfizettetné a védelmet Tajvannal

Tajvannak fizetnie kellene a védelemért, mert a sziget semmit sem nyújt az Egyesült Államoknak - jelentette ki Donald Trump amerikai elnökjelölt a Bloomberg Businessweek hetilapnak adott interjújában.