Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. Szeptember 05. 06:00, péntek | Belföld

Hogyan lehet mérsékeltetni a szabálysértési büntetést?

Hogyan lehet mérsékeltetni a szabálysértési büntetést?

Hogyan lehet mérsékeltetni a szabálysértési büntetést? Vagy egyáltalán lehet-e? Erre ad választ az onlinejogsebesz.hu. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!
Budapesten közlekedtünk tulajdonomban álló gépjárművünkkel, melyet egy családtagom vezetett. Ezt követően felszólító levél érkezett, ebben derült ki, hogy a vezető a "közúti közlekedésről szóló 1988.évi I.törvény 20.§-ba ütköző szabályszegést követett el", mivel figyelmen kívül hagyta a kötelező haladási irány jelzőtáblát. A közterület felügyelő kamerával rögzítette, és mivel "a jármű megállítására nem volt lehetőség" távollétében 50.000Ft bírságot szabott ki. A fenti összeg befizetésére 30 nap van. Ez rendkívül sok pénz, ennyit nem tudunk befizetni, ill. méltánytalanul sok a fenti szabályszegéshez képest.
Milyen módon lehetne mérsékelni, vagy méltányossági alapon elengedni a büntetést(rokkantnyugdíjas vagyok).

Üdv.

2014. 06. 25.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
A szabálysértési cselekményeknek jogszabályban pontosan meghatározott a „tarifájuk”, a helyszíni bírság kicsit kevesebb, a szabálysértési bírság több, ezen változatni vagy azt vitatni sajnos – eredményesen – nem lehet. Arra van lehetőség, hogy a megyei Kormányhivatalhoz méltányossági kérelmet terjesszenek elő, a szociális helyzetüket részleteiben leírva, s azt – nyugdíjszelvénnyel, rokkant igazolvány másolatával – valószínűsítve. A kormányhivatal fog határozni a kérdésben, sajnos amennyiben elutasítja a kérelmet, további fellebbezésnek már nincs helye.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Ócsai József
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.

2024. Április 23. 06:52, kedd | Belföld

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

2024. Április 23. 06:46, kedd | Belföld

Csaknem 200 ezer notebookot osztanak ki a nyári szünetig

A nyári szünet kezdetéig csaknem 194 ezer hordozható számítógépet juttatnak el az ötödik, a hatodik és a kilencedik évfolyamos diákoknak, valamint a köznevelési intézményeknek

2024. Április 22. 15:29, hétfő | Belföld

Orbán Viktor Nemesgörzsönyben indította el vidéki kampánykörútját

Országjárásra indult Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke; a kampánykörút első állomásaként hétfőn a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben gazdákkal találkozott