Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2014. Augusztus 31. 15:12, vasárnap | Életmód
Forrás: http://antalvali.com

Hogyan kell használni a mosódiót?

Hogyan kell használni a mosódiót?

A médiából ránk zúduló mosópor reklámok árnyékában megbúvó mosódióról sokan azt sem tudják, hogy mi fán terem. Pedig hatékonyságában méltán felveszi a versenyt a legdrágább vegyipari csodával is.

A médiából ránk zúduló - minden csodát, folttalanságot és hosszan tartó illatot ígérő - mosópor reklámok árnyékában megbúvó mosódióról sokan azt sem tudják, hogy mi fán terem. Pedig hatékonyságában méltán felveszi a versenyt a legdrágább vegyipari csodával is, de csak akkor, ha helyesen használjuk.

Az első és legfontosabb tudnivaló, hogy a mosódió nem varázsszer, a természet ajándéka, adalékok és vegyszerek nélkül tisztít.

Tisztító hatását tekintve ugyanannyit tud mint egy átlagos mosópor, de a természetessége (bőr- és környezetbarát, allergénmentes) miatt tökéletes választás.

Ha kezdő vagy és még soha nem használtad a mosódiót, kezdj színes mosással (pl.: törölközők, ágynemű), amik nem igazán szennyezettek, hanem inkább csak felfrissítésre szorulnak. Ezekhez a mosódió minden adalék nélkül tökéletes választás. Ha ragaszkodsz az illatokhoz, használj illóolajat (narancs, citrom, levendula), de az öblítőnél is maradhatsz, bár teljesen felesleges.

Azért is kezdj törölköző "programmal", hogy meglásd öblítő nélkül is mennyire puha és finom tapintású lesz a ruha (mint ahogy tapasztalhattad a törölközők nagyon be tudnak merevedni, keményedni, főként olyan területeken ahol a víz is kemény).

Ha fehér ruhákhoz szeretnéd használni, használj mellé nátrium-perkarbonátot, ami megakadályozza, hogy ruháid beszürküljenek, besárguljanak.

Mi is az a nátrium-perkarbonát?

sodasan_oxigenes_feherito_natrium-perkarbonatA nátrium-perkarbonát egy környezetbarát, környezetre ártalmatlan aktív oxigénforrású vegyület. Ismertebb neve: szilárd hidrogén-peroxid.

Vízben oldódva aktív oxigénre és nátrium-karbonátra (mosószóda) bomlik. Kiváló fehérítő és folttisztító tulajdonsággal rendelkezik, ezen felül fertőtlenítő (baktérium- és csíraölő) hatású.

Nemcsak fehér ruhákhoz használható! Aktív oxigén segítségével a szerves foltokat kiválóan oldja, miközben a színeket kíméli.

Ha erősen szennyezettek a ruhák vagy makacs foltok vannak rajtuk (lehet sár, fű, vér, barack, alma folt ...), szintén a nátrium-perkarbonát a legjobb választás.

Makacs foltokhoz: készíts belőle kevés vízzel "pépet", kendd be a foltot és áztasd 1-2 óráig, majd mosd ki a szokásos módon. Nekem ő a sztár, a baba bodykból mindent kihozott (a színt nem!!!), lehetett az barack vagy alma folt...

És végezetül, ha jelenleg még ódzkodsz az újtól, nem mered mindenhez használni, akkor is érdemes kipróbálnod!

Miért bántanád környezetünket, vizeinket, földünket, ha egyszer mosásunk 80%-a csak felfrissítést igényel.

Legalább ezeknél térj át mosódióra, és Te is tettél valamit Földünkért, és nem utolsósorban kímélted a bőröd és pénztárcád!

Hogyan használd a mosódióhéjat?

A csomagban található kis pamutzsákba tegyél 4-8 fél mosódióhéjat (a ruha szennyezettségétől függően), kösd be jól a zsák száját és a ruhákkal együtt helyezd a mosógépbe. A mosást a szokásos módon folytasd.

Öblítő nem szükséges, a mosott ruha kellemesen puha tapintású lesz, semleges illattal. Amennyiben illatos ruhákat szeretnél, cseppents 4-5 csepp illóolajat a mosógép öblítő tartályába.

Mosás után a kis zsákban maradt mosódióhéjat a zsákkal együtt szárítsd meg (ha rögtön mosol egy következő adagot, nyugodtan dobd bele újra), és használd fel újra (2-4-szer). Az utolsó használat után a héjakat akár a komposztba is dobhatod, viszont a kis zsákot tartsd meg, szárítsd meg és használd fel újra.

Honnan tudhatod, hogy a mosódió még felhasználható?

Félszáraz állapotban (amikor a kis zsák már nem vizes, de a mosódiók még nem száradtak ki teljesen) nyomogasd meg a dióhéjakat, és ameddig érzed, hogy ragadnak, tapadnak, addig nyugodtan használd őket, van még bennük saponin.

Ha erősebben szennyezett ruhákat mosol vagy magas hőfokon (60, 90 C), számíts arra, hogy a diók hamarabb "kimerülnek". - vissza a Tartalomhoz

Hogyan használd a mosódió filtert?

A mosódió filterbe a mosódió héja van beletöltve, finomra megőrölt, por alakú formában.

A csomagban található filterekből vegyél ki egyet, és a ruhákkal együtt helyezd a mosógépbe. A mosást a szokásos módon folytasd.

Öblítő nem szükséges, a mosott ruha kellemesen puha tapintású lesz, semleges illattal. Amennyiben illatos ruhákat szeretnél, cseppents 4-5 csepp illóolajat a mosógép öblítő tartályába.

Mosás után a filtert akár a komposztba is dobhatod, teljesen lebomlik.

Egy mosáshoz egy filtert használj. Egy filter 20g mosódióhéj port tartalmaz, ami rendkívül hatékony mennyiség.

Miben más a mosódióhéj por és a mosódióhéj?

Mivel porított formában van, a saponin sokkal könnyebben, gyorsabban, azaz hatékonyabban ki tud belőle oldódni akár alacsonyabb hőfokon is.

A filteres kiszerelés lehetővé teszi, hogy használata még kényelmesebb és gyorsabb legyen, nem kell adagolni, nem kell pamutzsákba kötni.

Mihez használható a mosódióhéj és a mosódió por?

Mindenféle textíliához, fehér és színes mosáshoz egyaránt, 30-95 C fokon. Kézi és gépi mosáshoz egyaránt.

Honnan tudom, hogy használható még a mosódió?

Félszáraz állapotban (amikor a kis zsák már nem vizes, de a mosódiók még nem száradtak ki teljesen) nyomogasd meg a dióhéjakat, és ameddig érzed, hogy ragadnak, tapadnak, addig nyugodtan használd őket, van még bennük saponin.
Ha erősebben szennyezett ruhákat mosol vagy magas hőfokon (60, 90 C), számíts arra, hogy a diók hamarabb "kimerülnek".

Teljesen meg kell szárítani a mosózsákot a következő használat előtt?
Nem, ha rögtön mosol egy következő programot, és használhatók még a mosódióhéjak, nyugodtan hagyd bent őket a következő mosáshoz is.
Ha későbbre tervezed a következő mosást, akkor viszont vedd ki a mosógépből, szárítsd meg a mosózsákot, akár a mosódióval együtt.

Használhatok-e öblítőt a mosódió mellett?

Nincs szükség öblítőre, mert a mosódióval mosott ruhák anélkül is lágyak, puhák, selymesek lesznek, de természetesen ha ragaszkodsz a jól bevált illatodhoz, használj nyugodtan öblítőt. De kisebb mennyiséget, mint korábban!

Használhatom-e jól bevált fehérítőszeremet a mosódió mellé?

Persze, használhatsz bármilyen fehérítőszert a mosódió mellett. Mi a nátrium-perkarbonátot ajánljuk, nemcsak hatékonysága, de környezetvédő tulajdonsága miatt is.

Hová tegyem az öblítő helyett használt illóolajat?

Csepegtess az öblítőtartályba 4-5 cseppet (mi így használjuk, de hallottunk olyanról is, aki a mosózsákra csepegtet belőle).

Milyen illóolajat használhatok?

Mi a természetes illóolajat javasoljuk. Citrom, narancs és levendula - számunkra ezek a kedvenc illatok.

Miben más a mosódióhéj és a mosódió por?

A mosódió por a mosódióhéj finomra őrölt, por alakú formája. A saponin könnyebben, gyorsabban és hatékonyabban oldódik ki belőle, mint a mosódióhéjból. A mosódió por nálunk filteres formában kapható, így az apró szemcsék nem tudnak a mosógéped falára tapadni vagy akár a ruha szálai közé ragadni.

Miért csak egyszer használhatom a mosódió filtert?

A mosódió héja porrá van őrölve a filterekben, így sokkal gyorsabban és hatékonyabban kioldódik belőle a saponin. Egy filter 20g mosoódióhéj port tartalmaz, ez rendkívül hatékony mennyiség.

Honnan tudom hogy hány darab mosódiót tegyek bele a mosózsákba?

Javaslatunk: 4-8 fél mosódióhéj. Ha a környéketeken keményebb a víz, többet, ha szennyezettebb ruhákat mosol, szintén inkább 8 felet tegyél a zsákba.

Elveszett a mosózsákom, mit használjak helyette?

Kösd bele a mosódiókat egy pamutzokniba, és nyugodtan dobd be a gépbe.

Nem fogja befogni a mosódió a világos ruhákat?

Ne aggódj, színanyag nem oldódik ki belőle, nem fogja megfogni a ruhákat.

Nem károsítja a mosódió a mosógépet?

A pamutzsákot (mosózsák) ezért kell használni. Az anyagán keresztül csak a hatóanyag oldódik ki (persze csak ha jól bekötöd a száját), mosódió darabok nem kerülnek a gépbe. Mivel a mosódió szerves anyag, javasoljuk hogy mosás után minél hamarabb vedd ki a ruhákat és a mosódiót is, ne álljanak órákig a bezárt mosógépben.
Mosógéped vízkő elleni védelmére, élettartamának megnövelésére mi ecetes átmosást javasolunk. Önts 1 liter ecetet az üres mosógépbe, és a legmagasabb hőfokon, a leghosszabb programmal indítsd el.

Mennyire hatékonyan mos a mosódió?

Az átlagos mosóporokkal egy szinten van, de tudnod kell, hogy nem varázsszer, ahogy a mosóporok sem azok. A fehér ruhákhoz és az erősen szennyezett ruhákhoz ezért is javasoljuk nátrium-perkarbonát használatát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 05:00, péntek | Életmód

Fonogram-életműdíjat kapott az Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András

Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián - közölte a díj kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.