Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Október 17. 11:59, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Hirst 'bizarr' istennőszobrától a turizmus fellendülését várják a felbolydult Ilfracombe-ban

Hirst 'bizarr' istennőszobrától a turizmus fellendülését várják a felbolydult Ilfracombe-ban

Nagy vihart kavart Damien Hirst gigantikus köztéri bronzszobra, az igazság istennőjét állapotosan ábrázoló Verity a brit tengerparti városban, Ilfracombe-ban, amely a turizmus fellendülését várja a világhírű kortárs művész munkájától.

A héten állították fel a festői tengerparti városkában, Ilfrabombe-ban Damien Hirst 20,25 méter magas bronzszobrát. A műalkotást a település húsz évre kapta kölcsön a művésztől, aki maga is a városban lakik és egy vendéglője is van ott. Az észak-devoni önkormányzat hosszasan fontolgatta a szobor felállítása mellett és ellen szóló érveket, de az alkotás végül a helyére került: a meztelen nő, méhében a látható magzattal, karddal az ég felé mutatva Ilfracombe kikötőjéből tekint kifelé.
A kérdést végül az döntötte el, hogy a városnak nagy szüksége van az idegenforgalom megélénkülésére, mert csökkentek a vendéglátóipari bevételek- írta a BBC hírportálja.
"Üdülőhelyként ismernek minket természeti szépségeink miatt, de manapság ez már nem elég. Szállodák zárnak be, tehát tennünk kell valamit, hogy lendületbe hozzuk a gazdaságot. A művészet olyan vonzerő lehet, ami idehozza a turistákat" - fogalmazott Mike Edmunds önkormányzati képviselő.
A szobor érkezése azonban felbolygatta a város életét. Az ellentábor bizarrnak, erkölcstelennek, obszcénnek, gusztustalannak, groteszknek titulálta, az alkotás pártját fogók viszont szépnek és páratlannak nevezték, és azzal érveltek, hogy a mű rendelkezik azzal az erővel, amire a városnak most szüksége van, vagyis sokan elzarándokolnak majd Ilfracombe-ba a kedvéért.
Hirst munkái rendre megosztják a szakértőket és a közvéleményt is. A művész egy nyilatkozatában erről azt mondta: igyekszik nem figyelni az elítélő kritikákra. A londoni Tate Modernben szeptember elején zárult retrospektív kiállítása ugyanakkor a múzeum történetének leglátogatottabb önálló tárlata volt. A konceptuális művész pályafutásának két évtizedét összefoglaló válogatást, köztük a formaldehidben tartósított cápát több mint 460 ezren tekintették meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk