Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2015. Február 10. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hibridhajó a Balatonra?

Hibridhajó a Balatonra?

Jelentősen meghaladta a tervezett összeget a Balatoni Hajózási Zrt. nyeresége. A társaság az elmúlt öt év legjobb szezonját zárhatta tavaly. A cég egy hibridhajtású gyorshajóval kívánja bővíteni flottáját - áll aVilággazdaságcikkében.

Egy éve attól tartott Halmos Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. (BH) vezérigazgatója, hogy a társaság 2014-es nyeresége jelentősen csökkenni fog az előző évihez képest, ám valójában tovább emelkedett.

A 22 balatoni önkormányzat tulajdonában lévő társaság az elmúlt évben is jelentős összegeket fordított beruházásokra.Idén a Siófok katamarán 54 millió forintos felújítása mellett a nemrég a Dunáról a Sión felvontatott úgynevezett Lelle típusú hajó teljes újjáépítésére 125 millió forintot szán a társaság, amely le akarja cserélni a hat szegecselt alumínium testű elavult vízibuszát.

De nem csak épít, hanem vásárol is a BH. Miután üzletileg sikeres lett a 2008-ban 30 millió forintért vásárolt 13 személyes gyorshajó, a Calypso, két éve két, egyenként 193 ezer euróba kerülő 22 személyes gyorshajót vásárolt egy horvátországi gyártótól. A legfeljebb 40 kilométeres sebességre engedélyezett hajók a szezon kezdetétől Siófok, Balatonfüred és Tihany között szállítják az utasokat. Miután a három gyorshajó nagy népszerűségnek örvend, hiszen tavaly együttesen 15 ezer turistát szállítottak az északi és a déli part között, még egy ilyen jellegű hajó beszerzését tervezik. „Tárgyalásban állunk egy magyar céggel, amely hibridhajtású gyorshajót épít. Ez azt jelenti, hogy kis sebességnél villanymotor hajtja, nagy sebességnél pedig hagyományos dízel motor” – mondta a BH vezérigazgatója.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 15:10, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: a Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának

A Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának a következő évek globális fejlesztési stratégiájában - írta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

2024. Május 08. 10:19, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra

Egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra, egyre több magyar vállalat kereskedik kínai partnerekkel, nő a turisztikai forgalom és egyre több hallgatót fogadnak kölcsönösen egyetemeink

2024. Május 08. 10:16, szerda | Belföld

Zuhanórepülésben az ipari termelés

KSH: márciusban 10,4 százalékkal csökkent az ipari termelés.

2024. Május 08. 07:45, szerda | Belföld

OH: nem volt hibás a matematikaérettségi feladatlapja

Nem tartalmazott hibát a matematikaérettségi feladatlapja - tájékoztatta az Oktatási Hivatal (OH) kedden az MTI-t.