Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Március 18. 14:03, vasárnap | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

Hiába a jólét, nem feledik el Magyarországot

Hiába a jólét, nem feledik el Magyarországot

A kanadai magyarok által benyújtott állampolgársági kérelmek százai azt jelzik, hogy az itt élők a nagyobb anyagi jólét ellenére is keresik a köteléket Magyarországgal.

Közölte az MTI-vel telefonon Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, aki szombaton részt vett a vancouveri magyarság március 15-i megemlékezésén és jelen volt egy csoportos állampolgársági eskütételen is.

A délnyugat-kanadai nagyvárosban szombaton százan tették le az állampolgársági esküt és további háromszázan vettek részt a 1848-as forradalommal kapcsolatos megemlékezésen. Az államtitkár az elmúlt két nap folyamán több megbeszélést folytatott a Vancouver környéki magyar szervezetek és közösségek képviselőivel. Az ünnepségen megköszönte a vancouveri magyar közösségnek az aktív és önkéntes önszervező munkát, különösen a helyi Magyar Ház életben tartását és működtetését.

Rétvári Bence hangsúlyozta, hogy a magyar alaptörvénybe foglalt Nemzeti hitvallás elnevezésű preambulum értelmében Magyarország megőrzi a részekre szakadt nemzet minden részének szellemi és lelki egységét, felelősséget visel minden határon túli magyar sorsáért és támogatja a megmaradásukat és a magyarságuk megőrzésére irányuló törekvéseiket.

„A magyar kormány minden körülmények között kiáll a magyarokért, mindet táján a világnak. Ennek példájaként elmondtam a szerb kárpótlási törvény ügyét. Egyúttal megköszöntem a kanadai magyaroknak, hogy mind a békemenettel, mind március 15. kapcsolatban Magyarország mellett kiálló közleményt küldtek" - mondta telefonos nyilatkozatában az államtitkár, hangsúlyozva annak fontosságát, hogy Magyarország mellett kiálljanak a szórványban élő magyarok is.

„A magyar emberek lelkébe van írva a szabadság”

„A magyaroknak a történelem folyamán mindig akkor volt a legnagyobb az egyéni szabadságuk is, amikor az ország szuverenitása is növekedni tudott. Magyarországon az egyéni szabadságjogok korlátozása mindig csak idegen hatalmak beavatkozásának következtében fordult elő. Amikor a magyarok elnyerték az önrendelkezésük egy magasabb fokát, akkor az egyéni szabadságjogok is jobban ki tudtak teljesedni. Ez is annak a bizonyítéka, ahogy a magyar emberek lelkébe van írva a szabadság, a szabadság iránti vágy" - mondta a vancouveri március 15-i ünnepségen Rétvári Bence.

Az államtitkár rámutatott: az a tény, hogy Vancouverben szombaton 100 vették fel a magyar állampolgárságot, és hogy Kanada-szerte mintegy 700-an nyújtották be az ezzel kapcsolatos igényüket, ez jel minden magyarországi magyar számára is, hogy minden anyagi és egyéb különbség ellenére is nagyon sokan szeretnének Kanadában is magyarok lenni. Sokan vannak, akik - mint arra a kérelmek túlnyomó többségének a visszautasítása utal - minden alap nélkül visszaélnek kanadai menekültügyi rendszerrel, hogy élvezhessék annak a szociális juttatásait, ám ezzel szemben az itt élő és dolgozó magyarok közül számosan keresik a köteléket az anyaországgal, ami egy ellentétes irányú folyamatra utal.

„Tehát nemcsak kifelé van mozgás, hanem Magyarország felé is, és ezek a kérelmek nem alaptalanok, nem kerülnek visszautasításra" - nyilatkozott Rétvári Bence.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.