Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Július 19. 16:13, péntek | Belföld
Forrás: http://www.technet.hu

Hétvégén megint támad a napvihar

Hétvégén megint támad a napvihar

Több milliárd tonnányi töltéssel rendelkező részecske szabadult fel a Naprendszerben, és ráadásul pont a Föld felé tartanak.

Habár még nem értük el a mostanában megsűrűsödő Nap-aktivitás csúcspontját, de kétségtelen, hogy csillagunk 11 éves ciklusának kiteljesedéséhez közelít, amikor meglehetősen sűrűn történnek óriási kitörések. Már most több milliárd tonnányi töltéssel rendelkező részecske szabadult fel a Naprendszerben, és ráadásul pont a Föld felé tartanak.

Várhatóan hétvégén érik el bolygónkat ezek a részecskék, amelyek komolyabb mágneses viharokat is okozhatnak. Ez azonban teljesen természetes, és a hivatalos álláspont szerint nincs hatással az emberi szervezetre. A következő geomágneses vihar egyébként a tudósok szerint enyhe lesz, de ettől még egyes rádió alapú kommunikációs eszközök, vagy navigációs berendezések átmenetileg megkergülhetnek.

Sajnos pont az ilyen esetek miatt egyre többen tartanak a naptevékenységektől. Pedig az elmúlt hónapok tapasztalatai szerint a legtöbben eltúlozták a várható következményeket. Egyes közlemények akár távközlési rendszerek ideiglenes leállásával fenyegettek, vagy az elektromos ellátó rendszerek hibáival riogattak, de ezekből mindeddig semmi sem vált valóra - remélhetőleg ez továbbra is így marad.

Mindenesetre gondoljunk csak bele, milyen lenne, ha akár hetekre megszűnne az elektromos áram szolgáltatás, vagy a műholdas és mobil kommunikáció. Lényegében ezzel elvágnának minket a külvilágtól. Akár erre is képes lehet egy komolyabb napkitörés, amely egyre több elemző, legutóbb épp a Space.com tudományos portál szakértője szerint veszélyezteti a bolygónkat. A Nap épp egy 11 éves ciklus végén jár, és a tudósok szerint a nagy aktivitást mutató régiókban - ezeket nevezzük napfoltoknak - komoly kitöréseket tapasztalnak. Ilyenkor töltéssel rendelkező részecskék szabadulnak ki a Naprendszerbe, és ezek a mágneses elemek zavarhatják meg például a rádióadásokat, vagy a GPS navigációt.

Enyhébb esetben csak annyi történik, hogy nem tudunk telefonálni, internetezni, vagy ezekben a szolgáltatásokban valamilyen mértékű minőségromlást tapasztalunk. Extrém esetben pedig a fent említett áramkimaradások is előfordulhatnak. De persze az is lehet, hogy semmi nem történik, és semmilyen hatást nem gyakorolnak a kitörések a Földre. A napfoltok ugyanis nem mind néznek a Föld felé, úgyhogy a Naprendszer más részei felé lövik ki a veszélyes részecskéket. Ennek ellenére a Space.com szakértője szerint egy évszázadban egyszer lehet számítani komolyabb, a Földet is érintő kitörésekre. Az utolsó ilyen napvihart 1859-ben jegyezték fel, amikor a túlterhelt távíró kábelek lángra lobbantották a távíró készülékekben lévő papírt.

Az ilyen viharokat nehéz előre megjósolni, de azért vannak olyan ismérvek, amelyekből a tudósok meg tudják mondani, hogy lehet-e számítani hasonló Nap-aktivitásra. A múlt héten elsőként amerikai és japán források figyelmeztettek arra, hogy a napokban akár telekommunikációs fennakadásra is számíthatunk a most zajló kitörések miatt. Korábban úgy látták, hogy a Nap jelenleg kitöréseket produkáló területe (az úgynevezett Active Region vagy AR1748) még nem a Föld felé fordul megnövekedett aktivitása közben, ám azóta "irányba állt". Múlt heti kitörései után ráadásul akár 50 százalékos valószínűsége is lehet egy újabb, nagyobb mértékű részecske-kilövellésnek.

Arra viszont azért nem kell számítani, hogy valamilyen apokaliptikus következménye lenne a Napból érkező részecskék érkezésének, mivel a Föld légköre a vihar nagy részét gyakorlatilag lepattintja és eltéríti. Az ezen kívül eső pályán mozgó műholdak azonban könnyen megbolondulhatnak, és a mágneses mezők változása az elektromos rendszerekben is okozhat furcsaságokat. Akárhogy is lesz, azt azért talán érdemes megtenni, hogy a kikapcsolt elektromos készülékeket is kihúzzuk a konnektorból, ugyanis egy nagyobb túláram ezek számára is végzetes lehet.

Horváth András Ádám

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal