Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Június 29. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: orientpress

Hétfőtől még olcsóbbak lesznek a támogatott lakáshitelek

Hétfőtől még olcsóbbak lesznek a támogatott lakáshitelek

Hétfőtől olcsóbbak lesznek a támogatott lakáshitelek, ugyanis a maximális kamat alapjául szolgáló referenciaráták ismét komoly mértékben csökkentek – írja a Világgazdaság. A kedvezményes konstrukciók piacra kerülése egyébként az év első hónapjaiban nem hozott áttörést a vegetáló lakáshitel-piacon, áprilisban is alig 10 milliárd forintnyi lakáskölcsönt helyeztek ki a bankok.

Az Államadósság Kezelő Központ adatai szerint az egyéves referenciakamat már csak 4,31, az ötéves 5,1 százalékos júliustól, ez pedig azt jelenti, hogy használt lakásra és korszerűsítésre a bankok maximálisan egyéves kamatperiódusnál 6,448, ötévesnél 7,08 százalékos kamatot számíthatnak fel az állami támogatás idejére, vagyis az első öt évre. Új lakásnál még kedvezőbben alakulnak a kondíciók egyéves kamatperiódus esetében három vagy több gyereknél már kizárólag a minimális 6 százalékos kamattal lehet szerződni, de kettő vagy kevesebb gyerek esetében sem emelkedhet 6,017 százalék fölé a kamat. Ötéves kamatperiódusnál nagycsaládosoknak 6,06, másoknak 6,57 százalékos kamatplafon van az új lakásra felvett hiteleknél.

Annak reményében halogatni a hitelfelvételt, hogy az állampapír-hozamok csökkenése miatt egy-két hónap múlva még olcsóbbá válhatnak a hitelek, most már nem érdemes. A hozamok az elmúlt hetekben ugyanis emelkedtek, augusztusban ugyan a lap számításai szerint minimális mértékben csökkenhetnek még a bankok által felszámítható maximális kamatok. Tekintettel azonban arra, hogy számos bank nem használja ki a jogszabályban megengedett három százalékpontos marzsot, hanem ennél kisebb felárral kínálja a hitelt, júliustól használt lakásra is találhatnak már az ügyfelek 6 százalékos kamatú kölcsönt akár ötéves kamatperiódussal is. A bankok többsége általában akkor is kamatkedvezménnyel díjazza az ügyfelet, ha annak jövedelme egy, a hitelintézetnél vezetett számlára érkezik, és aktívan használja az ottani bankszámláját.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.