Városlista
2020. április 4, szombat - Izidor

Hírek

2017. Június 21. 07:31, szerda | Belföld
Forrás: mti

Hepatitises húsok után nyomoz itthon a Nébih

Hepatitises húsok után nyomoz itthon a Nébih

Még az idén széles körű vizsgálatot indít a hepatitises sertéshúsok kiszűrésére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - írja szerdai számában a Magyar Idők.

Az utóbbi napokban Angliában nagy riadalmat keltett vírusról egyelőre nincsenek pontos információi a hatóságnak, így előfordulhat, hogy a hazai fogyasztók is találkozhatnak fertőzött áruval. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerint nemcsak a szigetországban, hanem a hazai piacon is gondot okozhat a megbetegedés. Elképzelhető, hogy a vágóhídra kerülő állatok mája, húsa is fertőzött lehet. Annak érdekében, hogy kiderüljön, mekkora lehet a baj az országban, a Nébih még ebben az évben újabb vizsgálatokat kezdeményez.

Mivel a hepatitis E-vírusok okozta májgyulladás nem tartozik a bejelentési kötelezettség alá tartozó állatbetegségek közé, ma még a hatóság sem tudja pontosan, hogy a magyarországi sertéstelepeken milyen mértékben van jelen a megbetegedés. Legutóbb 2004 és 2010 között ellenőrizték az állományt, akkor a sertéstelepek csaknem negyven százalékánál mutatták ki a vírus jelenlétét. Ennél megnyugtatóbb adat, hogy a piacra kerülő hízók között már csak kilencszázalékos volt a fertőzöttség mértéke.

A fertőzés kockázata Menczel Lászlóné, a Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára szerint sem kizárható az országban. A Magyar Időknek elmondta: nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy nem kerülhet fertőzött termék a magyar piacra, ugyanakkor a legális forrásból származó húskészítmények és tőkehúsok esetében a vásárlók biztosak lehetnek abban, hogy az áruk egészségesek. - Az a gyártó vagy forgalmazó, aki a nevét adja egy termékhez, egyben felelősséget is vállal az adott áru minőségéért - emelte ki. Elmondta, a hazai feldolgozóüzemek szigorúan és folyamatosan ellenőrzött körülmények között dolgoznak, a higiéniai követelményeket minden esetben betartatja a hatóság.

A Nébih szerint ha 71 Celsius-fokos hőmérsékleten legalább öt percig sütjük vagy főzzük a húst, minden baktérium, így a hepatitis E-vírus is elpusztul. Az elővigyázatosság egyébként is nagyon fontos, a meleg nyári időben minden élelmiszerrel kapcsolatos higiéniai előírás betartására oda kell figyelni - ismerteti a Magyar Idők.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Április 04. 18:29, szombat | Belföld

4 millió maszk és több mint 400 ezer védőruházat érkezett Kínából

A Kína-Magyarország légihíd szombati mérlege: mintegy 4 millió maszk, több mint 400 ezer védőruházat, 100 ezer védőszemüveg, 30 ezer pár kesztyű és több mint 6 ezer arcvédő plexi

2020. Április 04. 09:59, szombat | Belföld

Sorra érkeznek a kórházakba a védőeszközök

A világjárvány komoly terhelést jelent minden egyes ország egészségügyi rendszerére.

2020. Április 04. 08:46, szombat | Belföld

Megszúrtak egy férfit egy fővárosi villamoson, belehalt sérüléseibe

Megszúrtak egy férfit Budapesten egy villamoson, belehalt sérüléseibe - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság péntek este a police.hu honlapon.

2020. Április 04. 08:38, szombat | Belföld

Meghalt hat koronavírus-beteg, nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Meghalt hat krónikus beteg a koronavírus-járványban, közülük öten 77 év felettiek voltak, a fertőzöttek száma 678-ra nőtt - olvasható a koronavirus.gov.hu honlapra szombaton feltett közleményben.