Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Január 25. 06:58, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Havazás - Hóátfúvás miatt tizenkét útszakasz járhatatlan a Dunántúlon

Havazás - Hóátfúvás miatt tizenkét útszakasz járhatatlan a Dunántúlon

Tizenkét útszakasz vált járhatatlanná hóátfúvás miatt a Dunántúlon, elzárt település ugyanakkor nincs az országban - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. pénteken reggel.

Közleményük szerint a Dunántúlon csütörtökön este havazás kezdődött, először Vas és Zala megyében, majd Somogy délnyugati felén és Baranyában, emellett Győr-Moson-Sopron megyében is friss hó esett. A havazás - mivel hajnalra véget ért - önmagában nem okozna fennakadásokat, de ezekben a térségekben többnyire közepes vagy erős szél okoz ismét hófúvást, Sárvár környékén pedig viharos erejű széllökéseket is észleltek.
Az éjszakai csapadék és hóátfúvás miatt a főutak Vas megyében, valamint Csorna és Ajka térségében havasak, hókásásak, a letaposott hótól csúszósak. Délebbre Nagyatád és Szentlőrinc körül a főutak latyakosak. A mellékutak Vas és Zala megyében letaposott havasak, Baranya megye nagy részén, valamint Nagyatád, Csorna és Ajka térségében havasak, Pápa körül inkább jégbordásak, míg Kaposvár térségében latyakosak. A korábbi havazások nyomán Nógrád megyében hókásás, az északkeleti területeken pedig letaposott havas az alsóbbrendű utak burkolata.
Az Útinform 5 óra 30 perckor kiadott jelentése alapján Zala megyében hóátfúvás miatt le kellett zárni az Újudvar és Gelse közötti mellékutat, míg Győr-Moson-Sopron megyében a Kapuvár és Bősárkány, a Páli és Vadosfa, a Páli és Vág, a Vica és Magyarkeresztúr, az Acsalag és Maglóca, az Újkér és Iván, a Gyóró és Mihályi, a Himod és Kisfalud, a Dénesfa és Répceszemere, a Cirák és Beled, valamint az Iván és Simaság közötti mellékutat.
Hóátfúvás nehezíti a közlekedést Győr-Moson-Sopron megyében a 85-ös úton Kapuvár és Pereszteg, valamint Kóny és Kapuvár között, a 84-esen Sopronkövesd és Nagycenk, a 86-os úton pedig Bősárkány és a megyehatár, továbbá Jánossomorja és Mosonmagyaróvár között. Vas megyében Szombathely és Sárvár térségében is több útszakaszon vannak hóátfúvásos szakaszok, a legnehezebben a Csepreg és Tormásliget, valamint a Söpte és Salköveskút közötti út járható.
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a saját gépein kívül a bérelt járműveket is az utakra rendelte, így több száz munkagép dolgozik az utak járhatóvá tételén, a nagy erejű szél azonban folyamatosan visszahordja a havat az utakra. Igazán hatékony munkát csak a viharos erejű szél elállta után tud a közútkezelő végezni - emelik ki a közleményben.
Arra kérik a közlekedőket, hogy az érintett térségekben egyelőre ne induljanak útnak. A Dunántúl több területén is téliesek az útviszonyok, ezért azt kérik az autósoktól, hogy fokozott figyelemmel megfelelően megválasztott sebességgel vezessenek, csak a téli közlekedésre jól felkészített gépjárművekkel közlekedjenek, tartsanak maguknál hóláncot és mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról.

Utat és települést is elzárt a hó Zalában

Gelse és Újudvar között utat zártak le Zalában, ahol egy települést is elvágott a külvilágtól a hóátfúvás, de több teherautó és autóbusz is elakadt a havas utakon péntek reggelre virradóra.

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője az MTI-vel közölte: a hóátfúvások miatt lezárták az Újudvar és Gelse közötti utat, valamint a csöngetmajori bekötőutat. A Vasboldogasszonyhoz tartozó Csöngetmajort a kora reggeli óráktól elzárják a külvilágtól az erős szél által okozott hótorlaszok.
A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletének tájékoztatása szerint a közelben, Újudvar és Magyarszerdahely között egy autóbusz akadt el a hóban, a mentésén a tűzoltók dolgoznak.
A csütörtök este elkezdődött újabb havazás és a szél leginkább Nagykanizsa térségében okoz közlekedési problémákat. A nehezen járható utak miatt a megyében több helyen is elakadtak a kenyérszállító teherautók a hajnali órákban.

A közútkezelő munkatársai zárnak le hóátfúvás miatt egy utat a Zala megyei Újudvar közelében 2013. január 25-én.
MTI Fotó: Varga György.

Viharos szél okoz hóátfúvásokat Vasban

Viharos erejű szél fúj, ezért megyeszerte hóátfúvásos szakaszok vannak a vasi utakon - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas megyei diszpécsere péntek reggel az MTI-vel.

Kecskés Péter közölte: a 86-os úton a Zanat és a Vép-Nemesbőd csomópont között két tehergépkocsi keresztbe fordult az úton, ezért az útszakaszt lezárták, és a forgalmat Vép felé terelik.
Az ügyeletes tájékoztatása szerint a megyében mindenütt hóátfúvások vannak, a legrosszabb a helyzet jelenleg Csepreg és Újkér között. Minden út járható, de nehéz közlekedni, bár a közútkezelő folyamatosan dolgozik az utak megtisztításán.
Kecskés Péter szólt arról is, hogy a nap folyamán friss hóra nem számítanak ugyan, de a szél további erősödésére, 80 kilométer/órás óránkénti széllökésekre is számítani lehet. Ezért a szakemberek azt tanácsolják, hogy aki teheti, ne induljon útnak Vas megyében.

Ismét járhatók a zalai utak
Ismét járhatóvá vált két, korábban hóátfúvás miatt lezárt út Zalában - közölte honlapján a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság pénteken.

A Magyarszerdahely és Újudvar, valamint a Dióskál és Pacsa között hajnalra járhatatlanná vált utat délelőttre megtisztították a közútkezelő gépei.
Az útviszonyok miatt hajnalban több helyen is járművek akadtak el a megyében. Magyarszerdahely és Újudvar között egy utasokat még nem szállító autóbusz vált mozgásképtelenné a havas úton, és a közelben egy kenyérszállító teherautó is elakadt. Galamboknál és Rédicsen szintén élelmiszerszállító járműveket kellett kimenteniük a tűzoltóknak a hóból.
A katasztrófavédelem közölte: Zala megye területén a csütörtök délután kezdődött havazás nem volt olyan mértékű mint a múlt héten, de az éjszaka megerősödött északi, északkeleti szél több helyen is hóátfúvást okozott. Péntek reggelre az M7-es autópálya és az M70-es autóút sótól nedves, a főutak havasak, sótól nedvesek, a mellékutak letaposott havasak és sótól nedvesek voltak.

Hóátfúvás okoz gondot Dél-Borsodban - BŐVÍTETT
Hóátfúvás okoz gondot Borsod-Abaúj-Zemplén megye déli területein pénteken; a közútkezelő gépei folyamatosan takarítják az utakat, de a szél visszahordja a havat - közölte a megyei katasztrófavédelem és a Magyar Közút az MTI-vel.

Hudák Andrea, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság hivatalvezetője az MTI-nek azt mondta: Mezőcsát és Tiszatarján között a hóátfúvás miatt egy tejterméket szállító kisteherautó csúszott az árokba. Amíg ki nem szabadították, a Volánbusz menetrend szerint közlekedő járata sem tudott továbbmenni.
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közölte, hogy Tiszalúc, Mezőkövesd, valamint Emőd és Vatta térségéből is hóátfúvást jelentettek.
A 37-es főúton Gesztely és Szerencs között csökkent a látótávolság a hófúvások miatt, de ott egyelőre még nem marad meg a burkolaton a hó. A főúttal párhuzamos, Hernádnémeti és Tiszalúc közötti mellékúton viszont már hóátfúvásos szakaszok alakultak ki.

MTI 2013. január 25., péntek 11:09 - Szakaszosan lezárják Zalaegerszeg északi elkerülő útját

Hóeltakarítás miatt szakaszosan lezárják Zalaegerszeg északi elkerülő útját - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője pénteken az MTI-t.

Pécsi Norbert Sándor közölte: a 761-es úton - a 74-es út, vagyis az egervári elágazó és a 761-es út ságodi csomópontja között - hómarók dolgoznak délelőtt, és a hatékonyabb munkavégzés érdekében a járműforgalmat szakaszosan, körülbelül 10 perces időtartamokra mindkét irányban leállítják.
A szóvivő beszámolt arról is, hogy 10 óra után sikerült kiszabadítani a hó által elzárt Csöngetmajort, de az Újudvar és Magyarszerdahely közötti mellékút - a katasztrófavédelem korábbi közlésével ellentétben - továbbra is járhatatlan. A hóátfúvások miatt nehezen járható a 76-os és a 75-ös út több szakasza is.

Hófúvás miatt több térségre másodfokú riasztást adtak ki

Hófúvás miatt több dunántúli térségre narancssárga, vagyis másodfokú riasztást adott ki péntek délelőtt az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém megye több térségében továbbra is számítani kell hófúvásra, a szél magas hótorlaszokat emelhet. Somogy, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elsőfokú (citromsárga) riasztás van érvényben, ott gyenge hófúvás várható.
A meteorológiai szolgálat az MTI-hez eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írta: a tovább erősödő, majd éjszakától nyugaton és északkeleten néhol viharossá fokozódó szél hófúvást okozhat. Vas és Zala megyében, valamint Veszprém megye nyugati felén pedig magasabb hótorlaszokat is emelhet a szél. Hóátfúvás legkevésbé Pest és Nógrád megyében, valamint Bács-Kiskun megye északi felén valószínű.
Pénteken többfelé várható hószállingózás, havazás, leginkább a Győr-Székesfehérvár-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza vonaltól délre. Az ország túlnyomó részén péntek éjfélig várhatóan nem hull 2-4 centiméternyinél több friss hó. A délnyugati határvidéken lehet ennél több csapadék, ott 10-15 centiméteres friss hóréteg sem zárható ki - olvasható az előrejelzésben.

MTI 2013. január 25., péntek 13:42 - Zalában ismét járható minden út, míg Vas megyében kilenc út járhatatlan.
Kora délutánra minden út járhatóvá vált Zala megyében, megszűntek a forgalomkorlátozások Zalaegerszeg északi elkerülő útján, valamint Magyarszerdahely és Újudvar között. Vas megyében kilenc út járhatatlan a hóátfúvások miatt - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője pénteken az MTI-t.

Pécsi Norbert Sándor közölte a Zalaegerszeget északról elkerülő 761-es úton már nincs szükség szakaszos lezárásra, miután a közútkezelő munkagépeinek sikerült eltakarítania a hótorlaszokat. Megszűnt a hóátfúvás miatti útlezárás Magyarszerdahely és Újudvar között is, így ismét járható ez az útszakasz.
Zalában péntek délután már nem volt megközelíthetetlen település vagy járhatatlan út, de a közlekedőknek továbbra is télies útviszonyokra kell számítania a megyében. A közútkezelő munkagépei folytatják az utak tisztítását, szélesítését, az időjárási körülményekre tekintettel továbbra is tartják a készültségi fokozatot - tette még hozzá a szóvivő.
Pécsi Norbert Sándor tájékoztatása szerint Vas megyében lezárták a Karakó és Jánosháza közötti, a Celldömölk és Kemeneskápolna közötti, a Meggyeskovácsi és Csempeszkopács közötti, a Tokorcs és Kemenesmihályfa közötti, a Kemenessömjén és Vönöck közötti, a Nemeskeresztúr és Kissomlyó közötti, a Nemeskocs és Celldömölk közötti, a büki elágazás és Csepreg közötti, valamint Köcsk és Celldömölk közötti alsórendű utat.

MTI 2013. január 25., péntek 18:42 - Az erős szél hótorlaszokat emelt Győr-Moson-Sopron megyében

A folyamatos hóátfúvások miatt több mellékutat le kellett zárni Győr-Moson-Sopron megyében, ahol a viharos erejű szél helyenként egyméteres hótorlaszokat emel, de elzárt település nincs - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. péntek kora este az MTI-vel.

A közútkezelő tájékoztatása szerint Magyarkeresztúr és Sopronnémeti, Vadosfa és Magyarkeresztúr, Páli és Edve, Gyóró és Mihályi, Himód és Kisfalud, Szakony és Egyházasfalu, az 1-es főút és az országhatár között, valamint a lickópusztai úton van érvényben teljes útzár.
Emellett a cég csornai, fertőszentmiklósi és mosonmagyaróvári üzemmérnöksége térségében több alsóbbrendű út nehezen vagy csak egy nyomon járható, a 84-es, a 85-ös és a 86-os főút környékén pedig szintén lehet hóátfúvásokra számítani. Ugyanakkor egyelőre minden település megközelíthető a megyében.
A társaság hozzátette: csaknem hatvan munkagéppel dolgoznak a megye útjain, de igazán hatékonyan csak az erős szél elállta után lehet fellépni.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben