Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. Január 21. 09:37, szombat | Belföld
Forrás: mti

Hatékonyabban érvényesíthetik érdekeiket a sértettek a büntetőeljárásokban

Hatékonyabban érvényesíthetik érdekeiket a sértettek a büntetőeljárásokban

Lezárult a büntetőeljárási kódex egyeztetése a parlamenti pártokkal, a törvényjavaslatot várhatóan februárban kezdi tárgyalni az Országgyűlés

- mondta Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára az MTI-nek a keddi egyeztetést követően. Hozzátette, az új kódex hatékonyabbá tenné a büntetőeljárásokat és jelentősen nagyobb teret adna a sértetti érdekek érvényesítésének.
Mint mondta, az első egyeztetést decemberben tartották, most pedig áttekintették, hogy a pártok szakértőitől kapott észrevételekből mit tudnak beépíteni a törvénytervezetbe. Jelezte: az észrevételek nagy részét be tudják építeni az indítványba. Az államtitkár hozzátette, hogy a pártoktól érkező egyes javaslatokkal kapcsolatos minisztériumi érvelések zömét az ellenzéki képviselők és szakértők is elfogadták, így a tervezetet egyértelműen alkalmasnak ítélték benyújtásra.

Az államtitkár elmondta, a törvényjavaslatot hamarosan benyújtják az Országgyűlésnek, amely várhatóan februárban kezdi tárgyalni azt.

Völner Pál elmondta: azért szükséges az új büntetőeljárási kódex megalkotása, mert a jelenleg hatályos törvényt - részben a teljesen új Büntető törvénykönyv, részben más jogszabályok változása miatt - többször is módosítani kellett és a változtatások miatt egyre nehezebben lehetett alkalmazni. Emellett az új büntetőeljárási kódex megalkotásával az is a minisztérium célja, hogy felgyorsuljanak a büntetőeljárások.

Az új Büntetőeljárási törvényben összefoglalták az eddig több más jogszabályban található, a titkos információgyűjtésre vonatkozó szabályokat is, az egyszerűbb és törvényesebb alkalmazás érdekében - tette hozzá az államtitkár. Mint mondta, ezt a változtatást a civil szervezetek is kifejezetten támogatták az egyeztetéseken.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő