Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2014. Szeptember 05. 12:27, péntek | Életmód
Forrás: http://biowellnatura.hu

Hatásos házi(fű)szer a daganatok ellen

Hatásos házi(fű)szer a daganatok ellen

Egy tanulmány az egyik legértékesebb növényi alapú gyógyszernek tartja ezt a fűszert – a kurkumát.
Hogyan hozd ki a legtöbbet ebből a csodálatos fűszernövényből?
Kezdd el enni!

Egy érdekes cikket találtam az egyik internetes oldalon – Naturahírek – főleg a címén akadt meg a szemem, mely így hangzik: A kurkuma a rákos daganatok kiváltó okát szünteti meg…

Hippokratesz óta tudjuk, hogy a: Halál a belekben lakozik, de hogyan képes egy daganatos betegség KIVÁLTÓ OKÁT megszüntetni egy fűszer? Úgy gondolom, egyfelől sehogy.
Ugye az is köztudott ma már, hogy az embert test-lélek-szellem hármas tekintetében vizsgáljuk, így – főként - a daganatos betegségek kiváltó okát első körben egy lelki traumára vezethetjük vissza, mely trauma legyengíti az immunrendszert, utat adva a betegség kifejlődésének. Ha ez a trauma megoldódik – megszabadulunk tőle – akkor az immunrendszer is helyreáll, a betegség pedig megszűnik.

A kurkumát széles körű előnyei miatt ismerjük, melyről a továbbiakban még említést teszek.
„Az egyik legígéretesebb a rákgyógyításban és megelőzésben tanúsított hatalmas szerepe. Egy új tanulmány, ami a “Cancer Letters” folyóiratban jelent meg, új pillantást vetett az aktív rákellenes komponensre, a kurkuma hatóanyagára: a kurkuminra. Megállapították, hogy a kurkumin a daganatok “kiváltó okát” szünteti meg.” írja a cikk.

A cikk – és a tanulmány szerint – más tekintetben valóban képes a kurkuma - ha nem is a kiváltó okát, de a daganat képződésének és szinte megállíthatatlan növekedésének okát – megszüntetni. Teszi ezt oly módon, hogy a rákos sejtek hierarchiájának tetején lévő „anya”sejtekre hat, melyek a tumor fejlődéséért felelősek.
A hagyományos rákkezelések a műtét, kemo és a sugárzás után, ezek az őssejtek hátramaradhatnak, a daganat bosszúállóan újul ki vagy képez áttétet, a további kezelésekre rezisztenssé válhat, amibe a beteg rendszerint belehal.

„Az új rákkezelési modell kizárólag arra összpontosít, hogy az anyasejteket felszámolja, az anya-sejtek által pedig megállítsa a tumorok növekedési képességét. A tanulmányt író kutatók megvizsgálták azokat a különböző módokat, ahogy a kurkumin hatással lehet a rákos őssejtekre. Azt találták, hogy a kurkumin képes szelektíven megölni a rákos sejteket, miközben az egészséges sejteket érintetlenül hagyja. Továbbá, a kurkumin módosítja a mikroRNS-ek expresszióját, amelyek becslések szerint szabályozzák az emberek fehérje-kódoló génjeinek 33%-át. Ily módon hatékonyan dolgozik azért, hogy elnyomja a tumorok kialakulását. Végül a Green Med. Info szerint :”a kurkumin közvetlen vagy közvetett befolyást gyakorol a rákos őssejtek legalább három önmegújító útjára: nevezetesen Wnt / b-catenin, sonic hedgehog 89 (SHH) és a Notch utakra “. – tartja a cikk a Naturahírek oldalon.

Nem szeretném és nem is tudom megdönteni a hosszú évekig tartó orvosi – onkológiai - tanulmányok eredményeit. Az említett cikk forrásának is utánanéztem, mely szerint Dr. Saraswati Sukumar onkológus számolt be a kurkuma fogyasztásának rendkívüli előnyeiről. Dél Ázsiában és Délkelet-Ázsiában bőkezűen alkalmazzák a főzés-sütés során ezt a fűszert, ő maga is rendszeresen használja.

A kurkuma egészségre gyakorolt pozitív hatásai:

Különösen ajánljuk azoknak, akik rheumatotid arthritisban szenvednek, ha duzzadt, fájdalmas ízületeik vannak, hiszen a kurkumának gyulladáscsökkentő hatása van. Többek között segíti a sebek gyógyulását, javítja a hasnyálmirigy-funkciót.
Közel 300 publikáció szól a kurkuma rákellenes hatásáról.
Új terápiás szere a májnak is. Súlyos cukorbetegség következménye lehet a májkárosodás, de a kutatások azt mutatják, hogy a kurkuma esetleg ezen is tud segíteni, sőt az epehólyag működésére is hatással van.
Egyes szakértők szerint a kurkuma képes felvenni a harcot az Alzheimer kórral szemben is. A következtetést abból vonték le, hogy a közel keleten kisebb a kór előfordulási aránya, viszont a kurkumát előszeretettel fogyasztják.
Melanoma, nyaki-, tüdő-, és májrák esetében tapasztalták a kurkuma jótékony hatását.
Mivel a benne lévő kurkumin vegyület gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, ezért ízületi gyulladás, ekcéma, allergia, emésztési problémák és bőr problémák esetén is javallott az étrendbe való beiktatása.
Végül, de nem utolsó sorban a kurkuma egy vírus- és gombaölő, antibakteriális (fű)szer.

Hogyan alkalmazd a kurkumát?

Természetesen, csak természetesen!
Rengetegféle kapszulázott kurkuma van a piacon, viszont miért kellene egy FŰSZERT ilyen módon bejuttatni a szervezetünkbe??? Miért kellene egy plusz kapszulát is bevennünk – mely állítólag zselatinból van, de ki tudja miből még – és miért kellene a szervezetünket a kapszula „feldolgozásával” is terhelnünk? Ezek a termékek drágák is, hiszen a fogyasztónak kell megfizetnie a kapszulázást, a dobozt, amit végül eldobunk és magának a terméknek a reklámját is! Ennek semmi értelme!
A másik probléma, hogy a kapszulákat általában valamilyen folyadékkal nyeljük le. A kurkumában lévő kurkumin viszont vízben oldva nem hasznosul, ezért az ilyen módon beszedett fűszer gyakorlatilag semmilyen hatással nincs a szervezetünkre.
Dr. Sukumar javaslata alapján ne használd takarékosan a kurkumát, használd gazdagon!

Hogyan?
Amikor valamit - húst, zöldséget, rizst, stb - serpenyőben pirítasz és már meleg az olaj/zsír dobj rá egy negyed-fél teáskanálnyi kurkumát! A kurkumin ugyanis a zsiradék segítségével képes a leghatékonyabban felszívódni a szervezetben!
Adj kurkumát a rizs ételekhez – főzés előtt azt is megfuttatjuk egy kis zsíron – szószokhoz, levesekhez, párolt zöldségekhez.
Ősi indiai recept szerint tejbe, kókuszdió olajba és fekete borsba kell keverni, elősegítve ezzel az értékes vegyületek eljutását a vékonybelekbe, ahonnan fel tud szívódni a vérbe.
Ellenjavallat:

Kerüljék a kurkumát akik:
- vérhígítót szednek, mert fokozhatja a véralvadásgátló hatását
- epeúti elzáródásban szenvednek, mert serkenti az epe kiválasztását
- epekő-fájdalom, sárgaság, akut epés kólika, vagy súlyos máj betegségben szenvednek
- mivel a Kurkuma méh serkentő hatású, a terhes nők is kerüljék szedését!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.