Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Május 19. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hatalmas tartalék van a rezsicsökkentésre

Hatalmas tartalék van a rezsicsökkentésre

Biztos, hogy további 10 százalékkal csökken majd a gáz és az áram ára a lakosság számára, de vizsgáljuk annak a lehetőségét, hogy ennél is messzebbre menjünk, a 30 százalékra is megvan a rendszerben a fedezet – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Németh Lászlóné.

A nemzeti fejlesztési miniszter azt mondta a szolgáltatókkal folytatott beszélgetéseken rendre előjön, hogy ők a tartalékaik végére értek, nem tudnak további terheket elviselni. Németh Lászlóné azt mondta, hogy ezt mindig kétkedéssel fogadja, mert azt gondolja, hogy az elmúlt évek során ezek a cégek komoly kiváltságokra tettek szert. Az egyik energiaszolgáltató éves beszámolójában például azt látta, hogy miközben veszteséget könyveltek el tavaly, az előző évekhez hasonlóan most is több milliárd forintos osztalékot vittek ki az országból. A magyarázat szerint ennek a forrását az eredménytartalékból fedezték. Ha ők úgy gondolnák, hogy hosszú távon szeretnének ezen a piacon maradni, és támogatnák a kormány törekvéseit, akkor mondjuk két évet kihagyhatnának az osztalékfizetésben. Az adott szolgáltatónál azt tapasztalta, hogy a könyvelésében bőven maradt még eredménytartalék, tehát a következő években még mindig lenne mihez nyúlniuk. Az természetesen már egy vezetői döntés kérdése, hogy a külföldi anyavállalatok hajlandók-e velünk ilyen mértékben együttműködni.

Németh László lát még lehetőséget további rezsicsökkentésre az energiaáraknál is. Mint mondta, amit elhatároztak a rezsicsökkentésnél, annak a fedezete rendelkezésre áll a rendszerben. 'Ma biztosnak azt látjuk, hogy további tízszázalékos mérséklés következik a gáz és az áram lakossági árában, de folyik annak a vizsgálata is, hogy miképp lehet ebből továbblépni'. A nagyobbik kormánypárt szokásos őszi frakcióülésén ez a kérdés minden bizonnyal napirendre kerül.

Azt sem tartja kizártnak Németh Lászlóné,hogy akár harminc százalék feletti mértékben is csökkenjen a rezsi, de ehhez további döntések is szükségesek. Az energiadíjak tekintetében sok minden múlik azon is, hogy ha le tudnak ülni tárgyalni a gázárakról az orosz partnerekkel, milyen kompromisszumokat tudnak kötni velük.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton