Városlista
2024. június 9, vasárnap - Félix

Hírek

2013. Július 13. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: orientpress

Három pénztárgép-típus kapott eddig engedélyt

Három pénztárgép-típus kapott eddig engedélyt

Három, a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal összekapcsolt pénztárgép kapta meg az engedélyt a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivataltól, így megkezdődhet a gépek gyártása és forgalmazása - közölte Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára. - Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ)szerint 150-200 ezer forint lehet az online adatkapcsolatra képes, hagyományos típusú pénztárgépek ára.

A módosított határidő szerint június 30-a helyett augusztus 31-ig kell lecserélni az elektronikus naplóval nem rendelkező pénztárgépeket. Elsőként a Laurel Számítástechnikai Kft., a Micra-Metripond Kft. és a Montel Informatika Kft. egy-egy típusú pénztárgépének van forgalmazási engedélye, további hét kérelem még az engedélyezési hivatalnál van - mondta el Pankucsi Zoltán.
Az NGM arra számít, hogy összesen körülbelül 200 ezer pénztárgépet cserélnek majd le. A helyettes államtitkár közölte: reális esély van arra, hogy augusztus 31-ig az érintettek át tudnak állni az online adatkapcsolatra képes pénztárgépekre, tehát megérte az átállási határidő meghosszabbítása.

Pankucsi Zoltán hangsúlyozta azt is: az adóhatóság nem fog szankcionálni augusztus 31-e után, ha a kereskedők, vendéglátósok, szolgáltatók igazolni tudják, hogy érvényes megrendelésük van új pénztárgépre, és a gyártó a szállítást vissza is igazolta, de önhibájukon kívül mégis kicsúsztak a határidőből.

Az ellenőrzéseket azonban megkezdi a NAV szeptember 1-jétől, és elfogadható igazolás híján büntet is, érdemes tehát minél hamarabb megrendelni a szükséges gépeket - hívta fel a figyelmet a helyettes államtitkár.A gyártás még nem indult be, így egyelőre hivatalos információt nem kaptak arról, hogy a pénztárgépek mennyibe kerülnek majd, ez néhány héten belül derülhet ki - mondta Pankucsi Zoltán.

A cserére kötelezetteknek a NAV-nál be kell jelentkezniük, illetve be kell jelenteniük támogatási igényüket. A pénztárgép cseréhez az 500 millió forintnál kisebb árbevételű vállalkozások támogatást igényelhetnek, legfeljebb öt gép erejéig, pénztárgépenként 50 ezer forint összegben. A kérelemre a NAV öt napon belül válaszol, ezzel lehetővé válik, hogy a pénztárgéphasználatra kötelezettek megrendeljék valamelyik engedélyezett gépet.

Amikor az eladók leszállítják a készüléket, az 50 ezer forintos támogatással csökkentett árat kell kifizetni, a támogatási összeget a pénztárgépek forgalmazóinak kell a NAV-tól igényelni. Ez is egyszerűsíti a cserére kötelezettek számára az átállást - fejtette ki a helyettes államtitkár.
Az elektronikus naplóval rendelkező pénztárgépeket változatlanul december 31-ig lehet működtetni, esetükben az átállás határideje nem változott.

Több idő kell?
Az OKSZ álláspontja szerint az összes pénztárgép cseréjének és átalakításának időigénye hosszabb a rendelkezésre álló időnél. A gyártás felfuttatása és az üzembe helyezés több hónapig is eltarthat, miközben a rendelet szerint a hagyományos pénztárgépeknél augusztus végéig, a számítógép alapúaknál év végéig kell átállni az új rendszerre.

A kereskedelmi szövetség azt tanácsolja a pénztárgép cseréhez támogatásra jogosult vállalkozásoknak, hogy támogatás igényüket a legrövidebb időn belül nyújtsák be az adóhatósághoz, mert ezzel is igazolni tudják, hogy minden elvárhatót megtettek a pénztárgép cseréje érdekében. Így kisebb az esélye a büntetésnek, ha határidőre nem tudnak pénztárgépet venni - teszik hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 08. 09:20, szombat | Belföld

Háromdimenziós légtérellenőrző lokátort adtak át Veszprémben

Minden háború emberek döntéseinek eredményeképpen indul el - jelentette ki a honvédelmi miniszter pénteken Veszprémben, a Magyar Honvédség új háromdimenziós légtérellenőrző lokátorának átadóján.

2024. Június 07. 08:47, péntek | Belföld

KSH: 6,4 százalékkal nőtt az ipari termelés áprilisban

2024 áprilisában az ipari termelés volumene 6,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, míg munkanaphatástól megtisztítva 2,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól

2024. Június 07. 08:46, péntek | Belföld

Visszalép a Fidesz jelöltje Budapesten!

Szentkirályi Alexandra visszalép a főpolgármester-jelöltségtől, és támogatóit arra kéri, szavazzanak Vitézy Dávidra. A Fidesz-KDNP jelöltje ezt pénteken reggel jelentette be közösségi oldalán.