Városlista
2020. július 9, csütörtök - Lukrécia

Hírek

2018. Augusztus 30. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti - fotó: pixabay

Hamarosan távozik a Fehér Ház jogi tanácsadója

Hamarosan távozik a Fehér Ház jogi tanácsadója

Hamarosan távozik posztjáról a Fehér Ház jogi tanácsadója, Donald McGahn - jelentette be Twitter-bejegyzésben szerdán Donald Trump amerikai elnök.

Az elnök közlése szerint McGahn azután távozik a Fehér Házból, hogy a szenátus szavaz Brett Kavanaugh főbíró-jelöltről.

"Hosszú időn keresztül dolgoztam együtt Donnal és őszinte tisztelője vagyok munkásságának" - írta mikroblog-bejegyzésében Donald Trump.

A The Washington Post információi szerint maga McGahn meglepődött az elnök bejelentésén, mert magánbeszélgetések során ugyan többször is említette távozási szándékát, de az elnökkel még nem beszélt erről.

A bejelentés pár héttel azután történt, hogy a The New York Times című lap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva megírta: az elmúlt hónapokban McGahn többször is találkozott a Donald Trump kampányának munkatársai és oroszok között a 2016-os elnökválasztási kampány idején történt esetleges összejátszást vizsgáló különleges bizottság vezetőjével Robert Muellerrel és csapatának tagjaival.

A lap információi elemzők szerint meglepetésként érték Trumpot, aki azonnal azt közölte, hogy a találkozókra az ő egyetértésével került sor. Az elnök egyúttal hangsúlyozta azt is, hogy McGahn nem fordult ellene, hanem inkább az ő érdekében tanúskodott.

Az 50 éves Donald McGahn, aki választási szakértő, 2014-ben találkozott először Donald Trumppal, és már a kezdetektől részt vett a választási kampányában. Korábban a Szövetségi Választási Bizottság megbízottja és egy ügyvédi iroda társtulajdonosa volt. A Fehér Házban az ő feladata volt a kapcsolattartás az igazságügyi minisztériummal és amerikai lapinformációk szerint gyakran informálisan békítő szerepet játszott a Fehér Ház és a Mueller-bizottság között is.

McGahn előtt - idén májusban - Ty Cobb jogász, az Oroszországgal kapcsolatos vizsgálatokkal foglalkozó tanácsadó távozott a Fehér Házból. A helyére Trump Emmet Flood washingtoni veterán ügyvédet nevezte ki, aki annak idején az alkotmányos elmozdítás eljárásának megindításával fenyegetett Bill Clinton elnököt képviselő jogászcsapat tagja volt.
Az Axios hírportál szerint - amely már hetekkel ezelőtt jelezte, hogy McGahn távozni készül - várhatóan Flood lesz McGahn utódja.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 09. 12:03, csütörtök | Külföld

Meghaladta a 12 milliót a koronavírus-fertőzöttek száma

A világon 12 012 720 ember fertőződött már meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 548 914, a gyógyultaké pedig 6 562 679 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem csütörtöki adatai szerint.

2020. Július 09. 08:10, csütörtök | Külföld

Megtartják a tűzijátékot Párizsban a nemzeti ünnepen, de közönség nélkül

Megtartják Párizsban a legnagyobb nemzeti ünnepen, a francia forradalom kitörésének évfordulóján, július 14-én a tűzijátékot az Eiffel-toronynál, de a koronavírus-járvány miatt közönség nélkül

2020. Július 09. 06:12, csütörtök | Külföld

Meghaladta a hárommilliót a fertőzöttek száma az Egyesült Államokban

Meghaladta a hárommilliót a koronavírus-fertőzöttek száma az Egyesült Államokban, és a járvány már több mint 131 ezer emberéletét követelt - közölte szerdán a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház.

2020. Július 08. 17:09, szerda | Külföld

Francia miniszterelnök: Nem lesz újabb karantén

Az új francia miniszterelnök, Jean Castex kizárta annak a lehetőségét, hogy ismét általános karantént vezet be a kormány, ha újból erőre kap a koronavírus-járvány Franciaországban.