Városlista
2019. december 8, vasárnap - Mária

Hírek

2018. Augusztus 30. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti - fotó: pixabay

Hamarosan távozik a Fehér Ház jogi tanácsadója

Hamarosan távozik a Fehér Ház jogi tanácsadója

Hamarosan távozik posztjáról a Fehér Ház jogi tanácsadója, Donald McGahn - jelentette be Twitter-bejegyzésben szerdán Donald Trump amerikai elnök.

Az elnök közlése szerint McGahn azután távozik a Fehér Házból, hogy a szenátus szavaz Brett Kavanaugh főbíró-jelöltről.

"Hosszú időn keresztül dolgoztam együtt Donnal és őszinte tisztelője vagyok munkásságának" - írta mikroblog-bejegyzésében Donald Trump.

A The Washington Post információi szerint maga McGahn meglepődött az elnök bejelentésén, mert magánbeszélgetések során ugyan többször is említette távozási szándékát, de az elnökkel még nem beszélt erről.

A bejelentés pár héttel azután történt, hogy a The New York Times című lap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva megírta: az elmúlt hónapokban McGahn többször is találkozott a Donald Trump kampányának munkatársai és oroszok között a 2016-os elnökválasztási kampány idején történt esetleges összejátszást vizsgáló különleges bizottság vezetőjével Robert Muellerrel és csapatának tagjaival.

A lap információi elemzők szerint meglepetésként érték Trumpot, aki azonnal azt közölte, hogy a találkozókra az ő egyetértésével került sor. Az elnök egyúttal hangsúlyozta azt is, hogy McGahn nem fordult ellene, hanem inkább az ő érdekében tanúskodott.

Az 50 éves Donald McGahn, aki választási szakértő, 2014-ben találkozott először Donald Trumppal, és már a kezdetektől részt vett a választási kampányában. Korábban a Szövetségi Választási Bizottság megbízottja és egy ügyvédi iroda társtulajdonosa volt. A Fehér Házban az ő feladata volt a kapcsolattartás az igazságügyi minisztériummal és amerikai lapinformációk szerint gyakran informálisan békítő szerepet játszott a Fehér Ház és a Mueller-bizottság között is.

McGahn előtt - idén májusban - Ty Cobb jogász, az Oroszországgal kapcsolatos vizsgálatokkal foglalkozó tanácsadó távozott a Fehér Házból. A helyére Trump Emmet Flood washingtoni veterán ügyvédet nevezte ki, aki annak idején az alkotmányos elmozdítás eljárásának megindításával fenyegetett Bill Clinton elnököt képviselő jogászcsapat tagja volt.
Az Axios hírportál szerint - amely már hetekkel ezelőtt jelezte, hogy McGahn távozni készül - várhatóan Flood lesz McGahn utódja.

Ezek érdekelhetnek még

2019. December 07. 16:31, szombat | Külföld

Rendkívül gyorsan fogy az oxigén az óceánokból a felmelegedés miatt

Rendkívül gyorsan fogy az oxigén az óceánokból a felmelegedés miatt, szaporodnak a \"halálzónák\" - állapította meg a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) friss jelentése, a téma eddigi legátfogóbb kutatása.

2019. December 07. 05:00, szombat | Külföld

Hatórányi szívmegállás után hoztak vissza az életbe egy nőt Barcelonában

Hatórányi szívmegállás után hoztak vissza az életbe egy nőt a barcelonai Vall d'Hebron kórház orvosai egy speciális, úgynevezett műtüdős kezelésnek köszönhetően.

2019. December 06. 16:51, péntek | Külföld

Legalább öt ember életét vesztette egy gázrobbanásban Eperjesen

Rendkívül erős gázrobbanás történt péntek délben egy 12 emeletes lakóház felső részében a kelet-szlovákiai Eperjesen, öt ember meghalt - jelentette a TASR közszolgálati szlovák hírügynökség.

2019. December 06. 16:03, péntek | Külföld

Terrortámadások elkövetését segítő online útmutatókra bukkant az Europol

Terrorizmussal összefüggő internetes tartalmakat felderítő akció keretében 1733 különféle, terrortámadások elkövetéséhez segítséget nyújtó online útmutatót talált nemzeti hatóságok szakembereinek bevonásával az Europol