Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Április 30. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hamarosan gyógyítható lesz a HIV?

Hamarosan gyógyítható lesz a HIV?

Dán kutatók beszámolója alapján olyan sikeres áttörést értek el, ami reményt ad arra, hogy hamarosan gyógyítható lesz a HIV vírus - számol be a Fox News.

Néhány nappal azután, hogy az amerikai kormányzat által készíttetett tanulmány arról számolt be, hogy sikertelennek bizonyult a HIV-elleni vakcina kidolgozása, az Aarhus Egyetemi Kórház szakemberei arról adtak hírt, hogy egy új stratégiát fognak alkalmazni a HIV vírussal szemben. Az elsődleges laboratóriumi kísérletek pedig ígéretesnek bizonyultak.

A terápia során a HIV táptalaját biztosító DNS sejt 'tározót' tisztítják meg, ezzel arra kényszerítve a vírust, hogy a sejt felszínére kerüljön. Ott a szervezet immunrendszere együttműködve a potenciális oltóanyaggal megtalálja a vírust és elpusztítja.

Az elsődleges beszámolók alapján a terápia hatékonynak bizonyult, mikor laboratóriumi körülmények között emberi bőrsejten alkalmazták azt. Az emberi szervezetben való sikeressége azonban még ismeretlen.

A kutatók szerint a legnagyobb kihívás az, hogy az immunrendszer felismerje és elpusztítsa a vírust. Ez az egyes immunrendszerek erősségétől és érzékenységétől függ.

A kísérlet következő fázisába 15 HIV-fertőzött beteget fognak bevonni. A tanulmánynak nem célja, hogy megtalálja a fertőzés megelőzésének lehetőségét, hanem a már betegek gyógymódjára keresi a választ.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;