Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2015. Június 30. 12:35, kedd | Külföld
Forrás: http://hvg.hu

Ha problémás országokba készülni nyaralni, ez hasznos lesz

Ha problémás országokba készülni nyaralni, ez hasznos lesz

A pénzügyi-politikai krízishelyzetbe sodródott Görögország ígéri, a turisták nem is érzik meg a problémákat, míg Tunézia kapcsán az utazási irodák engedményeket tesznek, a Külügyminisztérium pedig tanácsokat ad.

Nem túl vidám napokon van túl a magyar turisztikai ipar – a tunéziai terrortámadás után a görög válság kiéleződése, és a bizonytalanság minden, a két országba utazni kívánó magyart megrémített. Körbekérdeztünk tehát, mi a helyzet, és mire számíthatunk.

Görögország – eddig minden oké

Görögország tűnik egyelőre a tisztább esetnek, bár voltak tumultuózus jelenetek az ATM-ek és benzinkutak előtt, a turistákat mindenki igyekszik megnyugtatni. A külföldiekre nem vonatkozik a 60 eurós készpénzfelvételi keret. A görög hatóságok kiadtak egy közleményt, melyben biztosítják a turistákat, hogy rájuk semmiféle korlátozás nem vonatkozik, pontosabban a külföldön kiadott bankkártyákkal, hitelkártyákkal lebonyolítandó tranzakciók semmiféle korlátozás alá nem esnek.

Rendelkezésre áll üzemanyag bőven, azaz a turisták semmilyen változást nem fognak észrevenni, ha Görögországba mennek, áll a görög Gazdasági, Infrastruktúra, Hajózási és Idegenforgalmi Minisztérium közleményében. Nagyjából ugyanerről számoltak be a hvg.hu-nak Krétán tartózkodó magyar turisztikai szakemberek is.

Tunézia – visszaesés lesz

Tunézia már más tészta. Elértük az idehaza az országba a legnagyobb turistaforgalmat lebonyolító Kartago Tours ügyvezető igazgatóját, Füri Mihálynét, aki elmondta, bíznak benne, hogy az ország biztonsági besorolása nem változik, marad a 2-es (fokozott biztonsági kockázatú beutazás) kategória. Eddig heti 5 charter gép indult az országba, ez biztosan csökkenni fog, de még nem látszik, hogy 1-2 vagy 3 gépre. A jelenleg kint tartózkodó utasok közül szórványosan akadtak, akik a terrortámadások híre miatt haza akartak térni – pénteken 5 fő utazott vissza, azóta 1-2 személy (a Kartago Tours szervezésében jelenleg kb. 500 magyar tartózkodik Tunéziában).

A tunéziai hatóságok természetesen még jobban megszigorították a biztonsági intézkedéseket. Füriné elmondta, nem lesz könnyű ez a nyár az utazási irodáknak (erre utal az is, hogy az IBUSZ szombaton felfüggesztette a tunéziai utazási csomagok értékesítését – szerk.). De fel tudnak kínálni Tunézia helyett más országokat (Törökország, Egyiptom, Görögország), ha valaki úgy dönt, módosítaná már kifizetett utazásának úti célját. Ezt ma deklarálta a Kartago Tours mellett három másik utazási iroda is (a Neckermann, a Taurus Reisen és a Sun and Fun), amellett, hogy mentesül a kötbér fizetése alól, aki mégis úgy gondolja, inkább sehova nem utazik, csak szeretné visszakapni a tunéziai utazása árát. (Ezért normális esetben kötbért kellene ugyanis fizetni.)

Füriné azt is elmondta nekünk, a Külügyminisztérium által felsorolt ajánlott tunéziai óvintézkedések közül a konzulátusi hivatalban történő regisztrációt-bejelentkezést szerinte leginkább az egyénileg kiutazóknak ajánlott megtenni. A szervezett utakat igénybe vevők annyiban vannak más helyzetben, hogy az ő adataikat az iroda kezeli szükség esetén (akár a külügy rendelkezésére is bocsátja), a konzuli bejelentkezés csak egy plusz, amire nem feltétlenül van szükség.

Fotó: AFP / DPA / Patrick Pleul

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -