Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Július 11. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Ha Egyiptomba készül utazni, nem árt az óvatosság

Ha Egyiptomba készül utazni, nem árt az óvatosság

Fokozott elővigyázatosságot ajánl a Külügyminisztérium a kialakult politikai helyzet miatt az afrikai országba utazóknak. A Népszabadság felhívja a figyelmet, hogy az utasbiztosítási szerződések alapján fizet a biztosító, de a rendkívüli helyzetből fakadó káreseményeket vis majornak minősítik, amire a biztosítás hatálya már nem terjed ki.

Egyiptom mint úti cél a Külügyminisztérium legújabb, június 9-i konzuli tájékoztatása szerint továbbra is a „II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek” biztonsági kategóriába tartozik. Ezért arra kérik az afrikai országba utazó és ott tartózkodó magyar állampolgárokat, hogy tanúsítsanak fokozott óvatosságot, hiszen továbbra is számolni kell tüntetésekkel, nem csak Kairóban, hanem az ország más területein, amelyek – az elmúlt napokban tapasztalt módon - erőszakos cselekményekbe csaphatnak át – áll a közleményben.

A turisták által leginkább kedvelt tengerparti üdülőhelyeken, Hurghadán és Sharm el-Sejkben egyelőre nyugalom van, a jelenlegi információk alapján ezek a zárt és védett üdülőkomplexumok egyelőre biztonságosnak mondhatók, ugyanakkor a Külügyminisztérium nem javasolja, hogy a körülmények javulásáig magyar állampolgárok Egyiptom más részeibe utazzanak. Különösen kerüljék a jelenlegi helyzetben a nagyvárosokat, illetve az üdülőkomplexumokon kívüli kirándulásokat, turisták által kedvelt látványosságokat. Kerüljék el a tömegmegmozdulásokat, és ezek környékét is! Ha ilyet látnak, a legrövidebb időn belül hagyják el a helyszínt! Fényképeket ne készítsenek se a tüntetőkről, se a rendvédelmi szervek tagjairól, még mobiltelefonnal sem!

Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese a Népszabadságnak múlt héten elmondta, hogy mivel Egyiptom nem szerepel a Külügyminisztérium (KÜM) által kiutazásra nem javasolt országok listáján, az utasbiztosítási szerződések alapján káresemény bekövetkeztekor – ha arra a biztosítás fedezetet nyújt – fizet a biztosító. Amennyiben az adott ország a beutazást követően kerül fel a nem javasolt térségek listájára, az ügyfél akkor is számíthat kártérítésre biztosítási esemény bekövetkeztekor, és segítségre számíthat a hazautaztatásában is. Fontos ugyanakkor tudni, hogy általában a lázadást, sztrájkot, felkelést, háborút kizárják a szerződésből a biztosítók, vagy vis majornak minősítik, vagyis az ilyen helyzetekben bekövetkező eseményekre a biztosítás hatálya már nem terjed ki. – tette hozzá Kaszab.

A Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége szóvivője elmondta, hogy az Egyiptomba vakációzó magyarok biztonságban vannak. Folyamatosan kapcsolatban vannak az idegenvezetőkkel, a külföldi partnerirodák és a külügyminisztérium munkatársaival. Olyan turistákról nincsen tudomásuk, akik lemondták volna az Egyiptomba tervezett útjukat. – adta hírül a Metropol.

A biztonságos utazás érdekében az utazni készülőknek érdemes kitölteni a konzuli szolgálat honlapján található regisztrációs lapot, mely alapján könnyebben kaphatnak segítséget, ha bajba kerülnek. Indulás előtt érdemes ránézni a Külügyminisztérium honlapjára is, ahol figyelemmel lehet kíséri az egyiptomi helyzet alakulását és a közzétett aktuális figyelmeztetéseket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk