Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Október 19. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Győri Enikő a Bankunióról : a sebesség ne menjen a minőség rovására

Győri Enikő a Bankunióról : a sebesség ne menjen a minőség rovására

A Bankunióval kapcsolatban Magyarország azt az álláspontot támogatja, amely szerint a gyorsaságnak, a sebességnek nem szabad a minőség rovására mennie – hangsúlyozta Győri Enikő a Külügyminisztérium EU- ügyekért felelős államtitkára az Általános Ügyek Tanácsának luxembourgi ülését követően, 2012. október 16-án-közölte akormany.hu.

Győri Enikő az MTI-nek adott nyilatkozatában kiemelte, a tagállamok képviselői a hét második felében esedékes EU-csúcsot készítették elő ülésükön. Az államtitkár úgy vélekedett, hogy az Európai Bizottság bankunióról szóló eredeti javaslata figyelmen kívül hagyta azoknak az országoknak az érdekeit, amelyek nem tagjai az eurózónának, ehhez képest, Győri Enikő pozitív irányba történő elmozdulásról számolt be.

Az államtitkár ismét megerősítette: Magyarország nem kifogásolja, hogy az eurózóna tagországai szorosabbra fűzzék együttműködésüket, de mindezt csak úgy tartja elképzelhetőnek, ha emiatt az eurózónán kívüli országok, főleg azok, amelyek csatlakozásukkor kötelezettséget vállaltak a közös pénz bevezetésére, nem kerülnek hátrányos helyzetbe, és az egész nem megy az egységes piac, az EU integritásának rovására.

A bankunióval és a tervezett közös bankfelügyelettel kapcsolatban az államtitkár rámutatott: a jogoknak és a kötelezettségeknek egyensúlyban kell lenniük, ha egy ország úgy dönt, hogy csatlakozik, és a garanciák területén is egyenlőséget kell teremteni.

A Bizottság szeptemberi javaslata értelmében az eurózóna közös felügyelet alatt álló bankjai, ha bajba jutnak, közvetlenül az Európai Stabilitási Mechanizmushoz fordulhatnak forrásokért, míg az eurózónán kívüli országok bankjainak erre nem lenne lehetőségük. A másik kérdéses pont a szavazati jogokkal kapcsolatos, a közös felügyeleti feladatokat ellátni hivatott Európai Központi Bank kormányzótanácsában a jelenlegi jogi keretek között ugyanis csak az eurózóna tagországai rendelkezhetnek szavazati joggal. A múlt héten a Tanács által nyilvánosságra hozott előzetes jelentés viszont már a monetáris politika és a felügyeleti feladatok szigorú szétválasztását, valamint a jogok és kötelezettségek egyensúlyának fontosságát hangsúlyozza.

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy lát-e esélyt arra, hogy a bizottság javaslatának megfelelően a közös bankfelügyelet január 1-jén megkezdje működését, Győri Enikő elmondta: egyes országok, főleg azok, amelyek mielőbb szeretnék ennek közvetlen előnyeit élvezni, sürgetnék a megállapodást. 'De egy összetákolt dolgot nem lehet elfogadni', mint ahogyan olyan megoldást sem, amely nem teremt egyensúlyt az eurózónán belül és kívül lévő országok között - vélekedett az államtitkár, aki azt is elmondta, hogy az eurót használó országok között sincs egyelőre egyetértés például arról, hogy a közös bankfelügyeletet - ahogyan azt az Európai Bizottság javasolja - 2014-től az eurózóna összes, nagyjából 6000 bankjára kiterjesszék, vagy csak azokra, amelyek méretüknél fogva rendszerszintű kockázatot jelenthetnek. A Bizottság megítélése szerint ez nem a bank méretétől függ, kis bank is okozhat nagy gondot.

Az államtitkár határozottan egyetért ugyanakkor a Tanáccsal abban, hogy a bankunió, a 'fiskális kapacitás' és a gazdaságpolitikák szorosabb összehangolása mellett fontos a 'valódi gazdasági és monetáris unió' demokratikus ellenőrzése, elszámoltathatósága is. 'Nem lehetséges semmilyen uniós együttműködést sem elmélyíteni anélkül, hogy annak ne legyen demokratikus megalapozottsága, és erőteljesebben be kell vonni a nemzeti parlamenteket ezekbe a kérdésekbe' - mondta az MTI-nek a Külügyminisztérium EU-ügyekért felelős államtitkára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.