Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Június 15. 16:11, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu

Gyomirtó szer terjed az emberi szervezetben

Gyomirtó szer terjed az emberi szervezetben

Tizennyolc európai ország önkénteseinek 44 százalékában mutatta ki a glifozát nevű gyomirtó hatóanyagát egy vizsgálat. Az önkéntesek mindegyike, akiktől mintát vettek, városokban él, és egyikük sem használt glifozátot vagy érintkezett ilyen termékkel.

Ez az első alkalom, hogy ilyen széles körben, Európa-szerte vizsgálták ennek a hatóanyagnak az előfordulását az emberi szervezetben. A Föld Barátai Európa és a Magyar Természetvédők Szövetsége által Magyarországon is elvégzett vizsgálatokban a kísérletben résztvevőknél tízből három esetben mutatták ki vizeletből a glifozátot – adta hírül közleményben a természetvédők szövetsége.

A legelterjedtebb gyomirtó

A glifozát világszerte az egyik legszélesebb körben alkalmazott gyomirtó, nagy mennyiségben használják például génmódosított növényekre, például szójára, amelyet takarmányozási céllal importálnak Európába. A hatóanyagot többnyire Kínában gyártják. Az élelmiszerekben vagy ivóvízben való előfordulását a kimutatás bonyolultsága miatt ritkán veszik észre. „Még nem tudjuk, hogy honnan kerül be a szervezetünkbe, mennyire elterjedt, illetve mi is történik vele a testünkben” – jelentette ki Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezető.

A programvezető úgy véli, az a tény, hogy az európai városokban élő emberek testében jelen van ez a gyomirtó, azt mutatja, hogy máris túlzásba vitt a használata, valamint aggasztónak nevezte, hogy bizonyos cégek kérelmet nyújtottak be olyan génmódosított növények termesztésének engedélyezésére, amely elkerülhetetlenül ennek a gyomirtónak még nagyobb mértékű használatához vezetne.

Folyamatosan terjed a felhasználása

Európában a glifozátot széles körben használják a gazdák azért, hogy vetés előtt vagy a vetőmagok kicsírázása előtt megszabaduljanak a gyomoktól. Betakarítás előtt a repcét, a kukoricát, illetve a napraforgót is permetezik ezekkel a készítményekkel, hogy a táblán szárítsák a betakarított terményt. Ez a legelterjedtebb gyomirtó a brit szántóföldeken, Németországban a mezőgazdasági területek 39 százalékán használják, de Magyarországon is sok helyen alkalmazzák. Felhasználásának mértéke Európa-szerte nő.

Jelenleg tizennégy glifozáttűrő, géntechnológiai úton módosított fajtacsoport vár termesztési engedélyre az Európai Unióban. A vizsgálati mintákat a németországi Medizinisches Labor Bremen munkatársa, Hans-Wolfgang Hoppe elemezte, a részletes eredmény itt olvasható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk