Városlista
2020. szeptember 25, péntek - Eufrozina

Hírek

2013. Szeptember 30. 11:01, hétfő | Életmód
Forrás: MNO | Werkner Anita

Gyógyszerek és alváshiány, itt tényleg az életedbe kerülhet a munka

Gyógyszerek és alváshiány, itt tényleg az életedbe kerülhet a munka

Átdolgozott éjszakák, gyógyszer az ébrenléthez, alkalmazottak helyett zombik – egykori bankárgyakornok osztja meg munkatapasztalatait.

Múlt hónapban életét vesztette egy 21 éves gyakornok, Moritz Erhardt, miután egyhuzamban végigdolgozott három éjszakát a londoni Bank of America Merrill Lynchnél. A fiatalember a kollégium zuhanyzójában kapott agyvérzést. Az eset kapcsán a BBC-nek mesélt tapasztalatairól egy, a banknál korábban dolgozó gyakornok, később junior bankár.

Az állásinterjúkon természetesen mindig elsődleges kérdés, hogy a jelentkező mennyire lesz hajlandó keményen dolgozni és hány extra órát kész a munkájába fektetni. A munkaadó értelemszerűen mindig azt a választ várja, hogy annyit, amennyi szükséges. De hogy valójában mik történnek ezekben az irodákban, az csak akkor derül ki, amikor beülsz az íróasztal mögé – emlékezett vissza a fiatal bankár. „Már este kilenc óra van, de még senki sem ment haza; majd tízet, tizenegyet, végül éjfélt üt a mutató, de még mindig mindenki az asztalánál ül”. Az utasítás: addig maradsz és dolgozol, míg be nem fejezed a munkát. Csakhogy a munkát nem lehet befejezni, mivel sohasem fogy el.
„All-nighter”, vagyis munka reggel 9-től hajnal 6-ig

„Már az első hetemen végigdolgoztam egy éjszakát” – mesélte a bankár. Az angol szakzsargon ezt all-nighternek, vagyis egész éjszakázásnak nevezi. Ez egész pontosan azt jelenti, hogy reggel kilenckor elkezdesz dolgozni, és másnap hajnal öt-hatig bent maradsz, hazamész egy gyors zuhanyra, majd rohansz vissza az irodába, és folytatod a munkát – számolt be róla az egykori alkalmazott.

Hozzátette: az egészben az a legbizarrabb, hogy valójában teljesen használhatatlanná válsz, képtelen vagy értékes munkát végezni, tulajdonképpen csak plusz egy fő vagy, aki zombiként az irodában ülök számát növeli, de mivel mindenki más is ezt teszi, tőled ugyanezt várják el. „Meg sem tudom számlálni, hányszor csináltam ezt, mígnem fél év után beadtam a felmondásom, és másik munkahely után néztem, mivel tudtam, képtelen vagyok tovább így folytatni.”
Ha a kávé már nem segít, jöhet a „drog”

A fiatalember arról is beszélt, hogy az alkalmazottak miként próbálnak megbirkózni a fáradtsággal és a hosszú alvásmegvonással. „Eleinte »csak« iszonyatosan kialvatlannak érzed magad, és jóval a normális szinted alatt tudod ellátni a feladataidat. A második lépcsőfok, amikor minden lehetséges alkalmat megpróbálsz megragadni az alvásra. Ebbe olyan extrém helyszínek is beletartoznak, mint a vécéfülke, de az is előfordulhat, hogy az illető a falnak dőlve is álomba merül rövidke húsz percre. A következő szint – ami meglehetősen gyakori –, hogy valamilyen anyag segítségével próbálnak ébren maradni.”

Az amerikaiak főleg az Adderall, a Ritalin és a Modafinil nevű szereket használják. Az Adderall és a Ritalin a figyelemzavar kezelésre használt gyógyszerek, a Modafinilt pedig a narkolepszia kezelésére szokás szedni, tulajdonképpen kikapcsolja az agy alvási iránti vágyát. Az első kettő elméletileg vényköteles, mégis hozzájutnak valahogy, a Modafinilt viszont interneten is meg lehet rendelni Kelet-Ázsiából.
Ingerült vagy, de nem érzed magad fáradtnak

„Én hetente négyszer-ötször szedtem Modafinilt a legsűrűbb időszakokban – vallotta be az egykori gyakornok. – Olyan érzés, mintha kávét innál, csak a negatív hatások, az idegesség nélkül. A segítségével éber és koncentrált tudsz maradni. Persze a teljesítőképesség így is a normális szint alatt marad, csak nem érzed magad annyira fáradtnak. Emellett ingerültebb az ember, könnyebben konfliktusokba bonyolódik.”

Ezeken a munkahelyeken az előrejutás ára a boldogságunk, az egészségünk és a szabadidőnk elvesztése. Cserébe marad az állandó készenlét, a gyógyszerek, az ingerlékenység, no meg a fizetés. A kérdés csak az, hogy beárazható-e a boldogság és az egészség.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 23. 15:01, szerda | Életmód

A koronavírus-fertőzöttek csak mintegy ötöde marad tünetmentes

Az új koronavírussal megfertőződött emberek csak mintegy ötöde marad tünetmentes a Berni Egyetem kutatóinak új, nagy léptékű kutatása szerint, amely 79 korábbi tanulmány eredményein alapul.

2020. Szeptember 19. 09:07, szombat | Életmód

Valószínűleg mégsem Anatóliában háziasították először a lovakat

Nagy valószínűséggel mégsem Anatóliában, hanem az eurázsiai sztyeppén háziasították először a lovakat és csak később exportálták őket a Kaukázus és Anatólia területére

2020. Szeptember 18. 13:09, péntek | Életmód

Egy eddig ismeretlen kihalási eseményt azonosítottak a kutatók

Egy 233 millió évvel ezelőtt bekövetkezett, eddig ismeretlen nagy kihalási eseményt azonosítottak a kutatók, akik szerint az úgynevezett karni pluviális (esős) esemény készítette elő a terepet a dinoszauruszok uralmához.

2020. Szeptember 17. 18:08, csütörtök | Életmód

A daganatos betegségek 30 százaléka megelőzhető lenne rendszeres szűréssel

Rendszeres szűréssel a daganatos betegségek 30 százaléka megelőzhető lenne - hívta fel a figyelmet Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke szerdán az M1 csatornán.