Városlista
2021. december 1, szerda - Elza

Hírek

2012. Április 03. 07:07, kedd | Belföld
Forrás: OrintPress

Így védi meg a chili a szívet

Így védi meg a chili a szívet

A tudósok megtalálták a legfrissebb bizonyítékát annak, hogy a chili paprika szívbarát étel, sőt megóvja a szívet a világ legnagyobb gyilkosa, a szívinfarktus ellen.

Az eredményeket az Amerikai Kémiai Társaság (ACS), a világ legnagyobb tudományos társaságának 243. konferenciáján mutatták be.

A kutatás középpontjában a kapszaicinoidok álltak, amelyeket a gyógyászatban már különböző krémek készítésére alkalmaznak, amik ízületi gyulladások kezelésére alkalmasak. Azt már korábbi kutatások igazolták, hogy a chili csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet.

'Kutatásunk megerősítette a csilipaprika anyagainak szívvédő hatásával kapcsolatos ismereteket” – jelentette ki Zhen-Yu Chen kutatásvezető. Felfedezték ugyanis, hogy a kapszaicinoidok kétféleképpen gondoskodnak a szív egészségéről. Egyrészt csökkentik a koleszterin felhalmozódását a vérben, másrészt blokkolják annak a génnek a működését, amelyek az erek görcsös állapotát idézik elő.

A szakértők azonban senkinek nem javasolják, hogy mértéktelen chili fogyasztásba kezdjenek, a szükséges gyógyszereket nem helyettesíti, mindenesetre kiegészítésnek jó - írja a health24.com.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 01. 10:58, szerda | Belföld

Már meg lehet venni a 2022-es éves autópálya-matricákat

Elindult a jövő évi országos és megyei autópálya-matricák előértékesítése, a vignettákat a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. saját online értékesítési felületén,

2021. December 01. 10:09, szerda | Belföld

Elfogtak két férfit egy 23 évvel ezelőtti kettős gyilkosság miatt

Elfogtak két szlovák állampolgárságú férfit - egyiküket Németországban, a másikat Budapesten -, akit egy 23 évvel ezelőtti gyilkossággal gyanúsítanak

2021. December 01. 07:00, szerda | Belföld

Felmentették a zagyvarékasi idős nő meggyilkolásával vádolt férfit

Bizonyítottság hiányában felmentette a Szolnoki Törvényszék kedden azt a férfit, aki a vád szerint 2018. július 1-jén este több késszúrással megölt egy idős asszonyt zagyvarékasi otthonában. Az ítélet nem jogerős.

2021. December 01. 05:00, szerda | Belföld

Már 15 ezer kamasz oltását kérték a szülők az akcióhéten

Az oltási akció kezdete óta már 15 ezer 12-17 éves oltását kérték a szülők, közülük 11 ezren az első oltásra érkeztek, csaknem ezren pedig a megerősítő, harmadik oltást is felvették - írta a koronavirus.gov.hu kedden.